Hadrianopolis'te Gün Yüzüne Çikarilan Tarihi Kalintilar Ziyaretçi Sayisini Artirdi

MÖ 1. yüzyilda kurularak MS 8. yüzyila kadar kullanildigi tahmin edilen Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kentinde son günlerde ortaya çikarilan tarihi kalintilar yerli ve yabanci turistlerin sayisini artirdi.

Hadrianopolis'te Gün Yüzüne Çikarilan Tarihi Kalintilar Ziyaretçi Sayisini  Artirdi
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanilan Hadrianopolis Antik Kenti’nde kazi çalismalari Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas öncülügünde devam ediyor. At, boga, fil, panter, geyik, tavus kusu gibi birçok hayvanin tasvir edildigi mozaikler ve 12 kilometrekare alani içine alan bölgede de iki hamam, iki kilise yapisi, bir savunma yapisi, kaya mezarlari, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapi, anitsal kültik nis, sur, villa, diger anitsal binalar ile bazi kült alanlari gibi 14 daginik kamu ve diger tür yapilarin yer aldigi antik kent ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Son günlerde "Saglik Tanrisi" olarak adlandirilan Asklepios’un izine rastlanmasiyla antik döneme ait bir hastane oldugu tespit edildigi ve bin 500 yillik mozaiklerin bulunmasiyla ilgi çeken bölgede ziyaretçi yogunlugu yasaniyor.

Kazi Baskani Doç. Dr. Çelikbas, gazetecilere yaptigi açiklamada gün yüzüne çikarilan kalintilarin turistler tarafindan ilgi gördügünü belirterek, "Bu kalintilarin sayica artmasiyla buraya gelen turistlerin sayisi da artti. Yaz aylarinda burada aylik yaklasik 10 bin turisti misafir ediyoruz" dedi.

Misafirlerin çogunun yerli oldugunu ifade eden Çelikbas, "Yabanci turistler de buraya gelmekte. Özellikle Uzak Dogu’dan ve Avrupa’dan turistler çok fazla ragbet gösteriyor" diye konustu.

Ögrenci kafilelerinin de siklikla antik kenti ziyaret ettigini ve bölgede çikarilan mozaiklerle diger kalintilari merakla incelediklerini aktaran Çelikbas, "Hadrianopolis’te gün geçtikçe ziyaret alanlarini çati ve farkli restorasyon projeleriyle artirmaya devam etmekteyiz" ifadelerini kullandi.

Antik kente gelen turistler için ziyaretçi defteri tuttuklarini kaydeden Çelikbas sunlari söyledi: "Hafta sonlari yaklasik 100 araçla misafirlerimiz geliyor. Bu önemli bir rakam. Hadrianopolis’e henüz turistik turlar baslamadi. Bölgede antik kent anlaminda ziyaret edilebilen tek nokta burasi. Bu da Hadrianopolis’i bölgedeki önemli bir turistik ve tarihi kent noktalarindan biri haline getiren etken."
Kaynak: İHA