Esenyurt'ta Düzenlenen 'Kardes Kültürler Festivali'nde Unutulan Eserler Gün Yüzüne Çikti

Esenyurt Belediyesi, Türkiye’nin dört bir yanindan gelen insanlarin da katilim sagladigi “Kardes Kültürler Festivali” düzenledi. Anadolu’da unutulan eserler gün yüzüne çikartilarak kurulan stantlarda sergilendi.

Esenyurt'ta Düzenlenen 'Kardes Kültürler Festivali'nde Unutulan Eserler Gün Yüzüne Çikti
Esenyurt Belediyesi’nin Il Dernekleriyle birlikte düzenledigi “Kardes Kültürler Festivali” Esenyurt Cumhuriyet Meydani’nda yapilan açilis töreniyle basladi.

Programa, Esenyurt Ilçe Kaymakami Vural Karagül, Esenyurt Belediye Baskani Kemal Deniz Bozkurt, MHP Istanbul Milletvekili Arzu Erdem, STK baskanlari, siyasi parti ilçe baskanlari ve çok sayida vatandas katildi.

Coskulu bir kortej yürüyüsüyle alana gelen Esenyurt Belediye Baskani Kemal Deniz Bozkurt, burada kurulan yöresel ürün stantlarini gezdi. Program, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan yapilan açilis konusmalariyla devam etti.

Ünlü Türkücü Kubat, vatandaslara unutulmaz bir aksam yasatti

Esenyurt’ta ilk kez gerçeklesen festivalin ilk gününde sergilenen halk oyunlari gösterisi ve kardeslik halaylarinin ardindan sanatçi Kubat sahne alarak Esenyurtlulara coskulu anlar yasatti. Konserin ardindan Baskan Bozkurt, ünlü sanatçi Kubat’a çiçek takdim etti. Yaklasik 40 ilin katilimiyla 10 gün boyunca devam edecek olan etkinlikte, her gün bir bölgenin tanitimi yapilarak o bölgeye özgü sanatçilar konser verecek. Festivalde çini ve seramik, sepet örme, lületasi, kilim dokuma, feretiko bezi dokuma, biçak ve boynuz tarak yapimi, geleneksel Türk islemeleri, sicak cam yapimi ve bakircilik gibi unutulmaya yüz tutmus onlarca el emegi ürünlerin yapiminin gösterilecegi alanlar yer alacak.

“Dünyayi güzellik kurtaracak”

Esenyurtlu olmanin bir ayricalik oldugunu belirten Baskan Kemal Deniz Bozkurt, “Binlerce yildir yogurularak bugüne gelmis. Ama maalesef zaman zaman farkli kültürler, inançlara sahip olmak kötü bir seymis gibi anlatiliyor. Bizi sanki birbirimizden çok uzakmisiz gibi anlatmaya çalisiliyor. Hâlbuki o kadar büyük bir zenginlik ki. Bu zenginligin farkina vardigimizda hem dünyaya bakisimiz degisecek. Hem hayattan aldigimiz haz degisecek. Yasama karsi daha fazla güçlenmis olacagiz. Biz bu duygu ve düsüncelerle kültür festivalinin ilkini yaptik” dedi.



“Sahnede tüm Türkiye’yi gezecegiz”

Esenyurt’ta ilk konserini veren Kubat ise “Çok heyecanliyim. Inanilmaz kalabalik. Muhtesem. Tam benim repertuarima uygun bir festival. Tüm Türkiye’yi gezecegiz onlarla birlikte” diye konustu.



“Sogugu ve sicagi muhafaza ediyor”

Gaziantepli bakir ustasi Ertugrul Üzümcü, “Uzun yillardir devam ediyor fakat gün geçtikçe imalatçi da yapan sayisi da azaliyor ve imalatçi yetismiyor. Osmanli’nin daha öncesinden yapilan birçok eser var. Birçok insan bakiri bilmiyor. Bakir zehirler diye kulaktan duyma sözler var. Sagliga çok yararli. Kalayin içinde demir vitamini, bilekliklerin içinde romatizmaya ve sagliga iyi gelen özellikler var. Iletken bir madde oldugu için sogugu ve sicagi muhafaza ediyor. Esenyurt Belediyesi böyle bir etkinlik yaptigi için biz de bu meslegi yapan insanlar olarak insanlara gelip dogru seyleri anlatiyoruz. Insanlarin ‘Eskiden bunu biz çok kullaniyorduk, artik kullanamiyoruz’ dedigi seyleri biz anlatip tekrar hayata geçirmelerini sagliyoruz. Esenyurt Belediyesi’ne bunun için tesekkür ederiz” seklinde konustu.



“Duvakli giyip gelin olup gidiyor”

Ardahan’a özgür yöresel kiyafetleri oyuncak bebeklerin üzerine diken Fidan Atmaca, “Bunlar yüzyillarca giyilen elbiseler. Bunlari gençlerimiz terk etti. Ben de bunu bebeklere dökerek bebekler yaptik. Japonya’da birinciligi aldim. Izmir’de yarisa girdik. Incelikler çok var. Malzemesi de çok. Kiz giyimi var. Genç kizlar giyer. Duvakli giyip gelin olup gidiyor. Gelinden sonra da kadin elbisesi giyer” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA