Altieylül Kitap Fuari Açildi
Altieylül Belediyesi tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen Kitap Fuari 75. Yil Sehitler Parki’nda düzenlenen törenle açildi. 7-16 Ekim tarihleri arasinda açik kalacak Altieylül Kitap Fuari’nda 80’in üzerinde yayinevi on binlerce kitabi sergileyecek, yazarlar da imza günü ve söylesilerle kitapseverlerle bulusacak.

Altieylül Kitap Fuari’nin açilisinda konusan Altieyül Belediye Baskani Hasan Avci, gençlerin gelecegine yön vermek için bu tür organizasyonlari önemsediklerini söyledi.
Avci kitap fuarinin her geçen yil daha genis katilimla yapilacagini da ifade ederek tüm kitapseverleri fuara davet etti.
Hasan Avci: “Gençlerimize destek olamaya devam edecegiz”
Altieylül Belediye Baskani Hasan Avci kitap fuarinin açilisinda yaptigi konusmada, “Sultan Fatih’e atfedilir; “Bir sehrin gelecegini insa ederken o sehrin gençlerini ihmal etmeyin. Ihmal edilmis o gençlik, insa ettiriniz o sehri yikar, yerle yeksan eder.” Onun için sehirler insa edilirken gençler ihya edilmeyi unutulmamayi, gençler ihmal edilmemeli. Onun için biz bu düsturla gençleri ihya etmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Bunun önemli etkenlerinden birisi de kitap fuaridir. Bizler geçen sene ilkini organize ettik. Bu sene insallah daha güzel olarak ikincisini organize ederek gençlerimizin dünyaya bakis açisini, gençlerimizin kitaba bakis açisini, gençlerin kültürel olarak yetismesi için gayret edecek, emek verecek ve biliyoruz ki gençlerimize yapilan yatirim bu sehrin yarinlarina yapilan yatirimdir, bu ülkenin yarinlarina yapilan yatirimdir. Ve insallah bu ülkenin yarinlari bu memleketin yarinlari güzel olacak. Dün oldugu gibi bugün de yarin da dünyaya umut olmaya bu ülke devam edecek, gençlerimiz de devam edecektir. Anadolu’yu fethettikten sonra Anadolu’nun kapilarini açtiktan sonra bu topraklarda insanligi, vicdani, merhameti ve mazlumlara umut olmayi ögrettik. Bin yildir da devam ediyoruz. En son iste 100’ncü yilina 2023 yilinda girmek üzereyiz Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliginde Kurtulus Savasi ile yaptigimiz mücadeleden sonra bu memlekette umut olmaya devam ediyoruz. Onun için köklerini tarihten almis bu gençler gelecege emin adimlarla bakacaklardir. Bizler de gençlerimize destek verip onlari yetistirmek için ugrasacagiz” diye konustu.
Hasan Avci ayrica Mevlit Kandilini de kutlayarak 8 Ekim’de Balikesir’de olacak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i da agirlamaktan duyacaklari memnuniyeti dile getirdi.
Yücel Yilmaz: “Her geçen yil gelisiyor”
Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz da kitap fuarinin Balikesir’e renk katacagini ifade ederek, “Kitap fuarimizin ikincisi düzenleniyor. Geçen sene gerçekten çok güzel verim aldigimiz, sehrimize renk katan bir fuar oldu. Birbirinden degerli yazarlarimiz güzel söylesiler yaptilar, kitaplarini imzaladilar. Sehrimize gerçekten kültür açisindan önemli etkinlik yaptilar. Ben Hasan Baskanimiza tesekkür ediyorum. Israrla ve her sene üstüne katarak kendisini gelistiren biri sehir olma özelligimizi ortaya koyuyor. Emegi geçen tüm belediye çalisanlarimiza, burada olup bir hafta boyunca farkli söylesilerde bulunacak tüm yazarlarimiza, herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Mustafa Canbey: “Kitap insanin gerçek dostudur”
Iki tane kitabi bulunan AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Canbey ise kitap okumanin önemine degindigi konusmasinda, “Bu kitap fuari aslinda bizim için son derece kiymetli son derece degerli. Kitap okuma aliskanliginin gelismesi, kitabin hayatimiza girmesi, kitabin anlatilmasi ve yazarlarin taninmasi, tanitilmasi anlaminda çok önemli bir görevi icra ediyor. Istanbul’da çalistigim yillarda kitap fuari düzenlenirdi. Ben o zaman daha çok ögrencilik yillarimda ziyaret etme imkanim olurdu ve kitap almak için oraya giderdik. O kitap fuarina imrenirdik. Baska yerlerde de kitap fuari olurdu ama TÜYAP öne çikan bir fuar olarak bilinirdi. Tabi yillar geçti, kitap aliskanligimizi her geçen gün gelistirmeye çalistik. Bugün geldigimiz noktada Balikesir’imizde de kitap fuari düzenleniyor, baskanimiza tesekkür ediyoruz. Geçen yil birincisi bu yil ikincisi düzenleniyor. Ama asil sevindirici olan gelisme Balikesir insani, halki kitaba karsi güzele bir ilgi gösteriyor. Geçen yil katilim çok iyiydi. Ben yine bu yil da güzel katilimin olacagini düsünüyorum. Burada önemli olan kitap fuarini sadece gezmek, dolasmak degil, kitabi okumak. Fransiz Yazar ve bilim adami der ki; “Kitap insanin gerçek dostudur.” Yine ünlü bilginlerden bir tanesi “kitap okumayan insan sagirdir, dilsizdir ve konusamaz” der. Yani kitap okumak bizim aslinda hem dünyamizi hem de ruh dünyamizi zenginlestirir. Ama bunun bir aliskanliga dönüsmesi için gençlik yillarindan itibaren kitap okumaya baslamak, kitabi sevmek, kitapla dost olmak çok önemli. Eger bunu basarabilirsek hayatimizin zenginlestigini, yasamimizin farkli oldugunu çok net bir sekilde görebiliriz. Acizane benim de iki tane kitabim var. Bir tanesi Çanakkale sehidimizi anlatan “Cephede bir muallim Sehit Ethem” yine ikinci bir kitabim yeni çikti “Kamu Diplomasisi ve Medya” diye. Insallah daha ileriki zamanlarda hem kitabi konusuruz hem sohbet ederiz ve birlikte bunlari degerlendirme imkanimiz olur. Bizim Kur’an’imizin ilk sözü Oku. Okumanin ne kadar önemli oldugunu belirten aslinda baska bir cümleye ihtiyaç yoktur diye düsünüyorum. Yine bir baska cümleyi sizlerle paylasmak isterim; derler ki “bütün kitaplar bir kitabi anlamak için yazilmistir.” Yani o yüzden okumanin, anlamanin, düsünmenin bizim kültürümüzde çok fazla önemi, anlami vardir. Dünyaya medeniyet ögretmis bir toplumuz. Dünyaya bilim ögretmis bir milletiz. Bunun kiymetini ve degerini bilmemiz gerekiyor” degerlendirmesinde bulundu.
Vali Sildak: “Kitap medeniyet ve kültürlerin vazgeçilmez unsurudur”
Balikesir Valisi Hasan Sildak da kitap fuarlarinin gençlerin gelecegini etkileyen en önemli aktörlerden birisi olduguna deginerek, “Bu güzel etkinligin ilimizin kültür hayatina, kitap dünyasina ve kitapseverlere hayirli olmasini temenni ediyorum. Kitap tabi ki medeniyetin, kültürün vazgeçilmez unsurudur. Kitap olmazsa gelisim olmaz, bilim, ögrenme olmaz. Bütün bunlar çok güzel tespitler. Kitap fuarlari da aslinda bu sinerjinin olusmasi, kitap sevgisinin genç kusaklara yayginlastirilmasi, oradan indirimli olarak kitaplarin satisinin yapilmasi, yine yazarlarin bu alanda üretim yapan kisilerin, degerli isimlerin söylesi yapmasi, onlarla bulusma, imza günleri hepsi güzel etkinlikler. Aslinda sehirleri sehir yapan da bu tür etkinliklerdir. Kültür dünyasini zenginlestiren bu tür etkinlikler çok önemli. Ben de Altieylül Belediye Baskanimizi ve bütün ekibini tebrik ediyorum. Ikinci organizasyonun da çok basarili geçeceginden eminim. 80’in üzerinde yayinevinin burada standi olacak. Çok basarili olur temennisiyle sizlere iyi dileklerimi sunmak istiyorum. Tabi ilimizde kültür, sanat alaninda bilhassa kitap odakli çok güzel çalismalar var. Kisa bir süre önce Büyüksehir belediyemiz Çamlik’ta güzel bir kütüphaneye imza atti. Buradaki Ahmet Kot kitapligi bu degerli edebiyat dünyasinin degerli ismiyle orada hizmete basladi.
Ilimiz için büyük bir kazanim oldu. Yine belediyelerimizin, çesitli kamu kuruluslarimizin kitap-kafe uygulamalari ilimizin neredeyse her ilçesinde artik yerini aliyor. Çok yakinda Edremit’te bir Halk Kütüphanemiz hizmete girmis olacak. Yine il merkezinde de Altieylül Kütüphanemizin temeli atilarak insallah adim adim ilerleyecek ve kisa süre sonra ilimizin kültür dünyasinin hizmetinde olacak. Bir kütüphanemiz de Burhaniye ilçemize kazandirilacak. Bunlar da Kültür ve Turizm Bakanligimizin, degerli milletvekillerimizin destekleriyle ilimize kazandirilmis yatirimlardir” dedi.
Kitap Fuarinin açilisina Vali Hasan Sildak’in yani sira Balikesir Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Mustafa Canbey, Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Altieylül Kaymakami Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakami Metin Arslanbas, Il Emniyet Müdürü Hasan Onar, Il Jandarma Komutani J. Kd. Alb. Ali Yildiz, Altieylül Belediye Baskani Hasan Avci, Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan, ögrenciler ve vatandaslar katildi.
