Satsuma Mandalinada Altin Yil

Izmir Seferihisar’da yetisen satsuma mandalina, hasat edilmeye hazirlaniyor. Bu yil ürünlerin bol olduguna dikkat çeken üreticiler, altin yil yasamak için mandalinalarin altin sarisi rengine dönüsmesini beklediklerini söyledi.

Satsuma Mandalinada Altin Yil
Izmir’in Seferihisar ilçesinde yetisen meshur satsuma mandalinasi, hasat edilmek için gün sayiyor. Geçen yil ürün azligindan yakinan üretici, bu senenin bolluk yili oldugunu vurguladi. Mevsim sartlarinin iyi gitmesi nedeniyle ürünlerin bol ve kaliteli oldugunu belirten üreticiler, ekim ayinin ortasinda hasat yapmayi planliyor. Ancak satsuma mandalinada altin yilin yasanmasi için henüz yesil olan ürünlerin altin sarisi rengine dönmesi bekleniyor.

Dört dörtlük ürün

Seferihisar Tarimsal Kalkinma Kooperatifi (SEFEKO) Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Sayarer, “Geçen sene ürünümüz yok denecek kadar azdi. Bu yil mevsim sartlari çok iyi gitti. Ürünümüz, umulandan daha güzel ve kaliteli. Üreticimiz bahçelerine çok iyi bakti. Su anda dört dörtlük bir ürünümüz var. Altin yil yasayacagiz diye umut ediyoruz. Ürünlerimizi yurt disina gönderme konusunda da herhangi bir engelimiz yok. Devletimiz de bu konuda ön çalismalari iyi yapti. Mallarimizi hasat edip kazasiz belasiz piyasaya sürmeyi istiyoruz” dedi.



“Tek sikinti girdi maliyetleri”

Erkenci mandalinalarin eylül ayinin basinda hasat edilmeye basladigini, Seferihisarli üreticilerin ise satsuma mandalina yetistirdigini hatirlatan Sayarer, “Bizim ürünlerimiz yaklasik 10 gün sonra hasat edilmeye baslanacak. Mandalinalarda seker orani yükselmeye basladi.

Kabuklarinin rengi degismeye baslayinca kesime baslanir ve ürünü piyasaya sokariz. Su anda mevsimsel sartlar çok iyi ancak üretici olarak tek sikintimiz girdi maliyetleri. Girdi maliyetleri de düserse çok daha güzel bir dönem yasariz” diye konustu.



“Pazarda 10 liranin üzerinde satilir”

Seferihisar’da satsuma üreticisi yaklasik bin çiftçi oldugunu kaydeden Sayarer, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu yil eger afet olmazsa 100 bin ton civarinda ürün beklentimiz var. Üreticilerimiz ürünün kilosunu 5 liradan vermeyi planliyor. Pazarsa ise bu ürün büyük ihtimalle 10 liranin üzerinde satilir. Tüketici yaklasik 15 liraya kaliteli mandalina yerse üretici de pazarlayici da ekmek yer.”

“Bu yil ürünümüz bol”

Nurettin Isözü isimli üretici ise “450 agacimdan bu yil yaklasik 50 ton mal çikar diye düsünüyorum. Geçen sene ürünümüz azdi ancak bu yil ürün daha bol. Ürünler ekim ayinin ortasinda hasat edilmeye baslanir. Ancak altin yili yasamamiz için önce mandalinalarin altin sarisina dönmesi lazim. Bu yüzden kesim için biraz bekleyecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA