Bakan Varank'tan Ali Babacan'a Elestiri

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Hazir giyim ve konfeksiyon sektöründen çikmamiz lazim" diyen dönemin Ekonomi Bakani Ali Babacan’i elestirerek, "Hazir giyim ve konfeksiyon sektörü 20 milyar dolari asan ihracatiyla en büyük 4. sektör oldu. Biz Ali Babacan’i dinlemis olsaydik yaya kalirdik. Bugün bazi akli evveller Cumhurbaskanimizin basarilarini kendilerine mal etmeye çalisiyorlar. Milletimiz bunu yemez, bizim vatandaslarimizin aldatmacalara karni tok. Milletimiz kimin ne yaptigini iyi biliyor" dedi. Ekonomide dünyada sikintilar yasandigini kaydeden Bakan Varank, "Ekonomi yönetimi olarak bunlari asmak için elimizden gelen her seyi ortaya koyuyoruz. Sizlerle istisare halindeyiz. Dünyada yasanan bu sikintilarin asilmasini saglayacak tecrübe, özveri beceriye sahip Cumhur Ittifaki’ndan baska siyasi anlayis yok. Türkiye’nin önünü açacak, ikinci yüzyila tasiyacak tek lider de su anda Recep Tayyip Erdogan’dir" ifadelerini kullandi.

Bakan Varank'tan Ali Babacan'a Elestiri
Yalova’da LCWaikiki’nin lojistik üssünün açilisinda konusan Bakan Varank, büyük ve güçlü Türkiye için gece gündüz çalismaya devam ettiklerini belirterek, "Hazir giyim ve konfeksiyon sektörünün yüz aki firmalarimizdan LCW’nin lojistik merkezinin açilisi için buradayiz. Dünyanin neresine giderseniz gidin, basarilari ile gurur duydugumuz LCW’yi görmek mümkün. Bin 232 magazaya sahip. Avrupa’nin en büyük 6. giyim perakendecisiden bahsediyoruz. LCW faaliyette oldugu 56 ülkenin 22’sinde pazar lideri. 60 bin çalisani ile biz bu basariya masallah demeyelim de neye masallah diyelim. Bu basariyi tebrik etmeyelim de neyi tebrik edelim. Çalisan sayisi 60 bin olan, tedarikçileri ile 200 bin rakamina yaklasan bir gruptan bahsediyoruz. Biz her zaman Türkiye’nin refahini artirmak için yatirim, istihdam üretim ihracat lazim diyoruz. LCW’de hepsi var. Bu kadar büyük olunca bu kadar ihracat yapinca devasa lojistik merkezlerine de ihtiyaç duyuyorsunuz. LCW’nin lojistik merkezinin toplam alani 274 bin metrekare olacak. Insaati tamamlanan 91 bin metrekarelik yani 62 bin palet kapasiteli ilk bölümünün açilisini yapiyoruz. Haftalik sevkiyat 1 milyon adet ürüne ulasacak. Bütün tesis tamamlandiginda 2 milyona ulasacak. Lojistik merkezi tamamlandiginda bin istihdam saglanacak. LCW bugüne kadar basardiklari ve bundan sonra vadettikleri ile büyük bir tesekkürü hak ediyor. Ben bu tesisin hayirli olmasini temenni ediyorum" dedi.



"Son 7 çeyrektir büyüme seviyesi, basarilarin tesadüf olmadiginin en net göstergesi"

Türkiye’nin dünyadaki çalkantilara ragmen yoluna dolu dizgin devam ettigini hatirlatan Bakan Varank, "Ekonomimiz birinci çeyrektekini bir adim öteye tasiyarak 7,6 büyüdü. Dünyanin havlu attigi dönemde, OECD ve G-20 ülkelerinde en büyük ikinci büyümeyi yakaladi. Son 7 çeyrektir büyüme seviyesi, basarilarin tesadüf olmadiginin en net göstergesi. Ivmenin somut göstergesi de her ay yeni rekorlar kiran ihracatimiz.

Sürekli karamsarlik pompalayanlara inat ülkemiz bütün sektörlerin katkisiyla ihracatta tarih yazmaya devam ediyor. Buradaki aslan paylarindan bir tanesi hazir giyim ve konfeksiyon sektörüne ait. Sektör 20 milyar dolari asan ihracatiyla 2021 yilinin en çok ihracat yapan 4. sektörü oldu. Bu rakamlar iyi gibi gözükse de ben hazir giyim sektörümüze bu rakamlarin yakismadigini da düsünüyorum. Bizim hazir giyim sektöründen beklentimiz çok daha fazla. Türkiye pazarlara olan yakinligi ve derin tecrübesi ile sektörde avantajlara sahip. Bizim daha cevval olmamiz gerekiyor. Tedarikçi olmaktan ziyade kendi markalarimizi olusturmamiz, dijital ve yesil teknolojilere yatirim yapmamiz gerekiyor. Ar-Ge ve tasarim hazir giyimin olmazsa olmazi. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak firmalarin kendi bünyelerindeki Ar-Ge ve tasarim merkezlerine cazip tesvikler sagliyoruz, desteklemeye devam ediyoruz. Uluslararasi desteklerle de sektöre ciddi altyapi sagliyoruz" diye konustu.

21 milyon euro bütçeli hazir giyim ve tekstil sektörünün dijital dönüsümü ile yetkinliklerini gelistirecekleri merkez olusturduklarini kaydeden Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"KOBI’ler bir yandan dijital yetkinliklerini artirirken dünyaya nasil entegre olmanin sansini yakaliyor. Ihtisas OSB’ler ile tekstil ve hazir giyim firmalarina yeni yatirim alanlari asmak için gayret gösteriyoruz. Dogu ve Güneydogu Anadolu’daki tekstil kentler vasitasiyla yatirimlarin önünü açiyoruz. Gençlik Spor Bakanligi ile baslattigimiz çalisan ve üreten gençler programi çerçevesinde 36 ilimizde 175 fabrika binasinin insaatina devam ediyoruz. Bu binalari tamamladigimizda burada yatirimcilarin yapmasi gereken tek sey kaliyor. Onlar da makine teçhizatlarini hazir fabrikalara getiriyorlar. Üretime baslamis oluyorlar. Biz baskalari gibi ‘Siz bu isleri artik birakin’ demiyoruz. Vakti zamaninda bizim de partimizde siyaset yapmis Ali Babacan, ki tekstil sektöründe bu tecrübeleri bilir, sektörün temsilcilerini toplayip ne diyordu, ‘Tekstil konfeksiyonun gelecegi yok buralardan çikmaniz lazim. Bizim baska alanlara yönelmemiz lazim’ diyordu. Biz tabii ki o arkadaslari dinlemedik. Biz yolumuza kararlilikla devam ettik. Onlari dinlemis olsaydik yaya kalirdik. En önemli sektörden biri olan milyonlara istihdam saglayan tekstil sektörü de çöker giderdi. Ayni arkadas ne diyordu biliyor musunuz? ‘Tersanecileri toplayip bu islerden çikmamiz, gemi insasi angarya sektör, buraya yatirim yapmamak’ lazim diyordu. Bakiyorsunuz, Avrupa’nin en teknolojik gemilerini Yalova Tersanesi yapiyor. Hidrojenle, elektrikle çalisan ve hibrit tekneleri Avrupa’ya ihraç ediliyor. Onun için bakiyorsunuz, birtakim akli evveller çikiyorlar Cumhurbaskanimizin basarilarini kendilerine mal etmeye çalisiyorlar. Yemezler degerli arkadaslar. Bizim vatandasimizin aldatmacalara karni tok. Bu millet kimin ne yaptigini, ne yapmadigin gayet iyi görüyor. Süreçlerde nerede durmasi gerekiyorsa 20 yildir orada duruyor. Insallah bundan sonra da biz yolumuza devam edecegiz."

"Türkiye’nin önünü açacak, ikinci yüzyila tasiyacak tek lider de su anda Recep Tayyip Erdogan’dir"

Yatirimcilara da seslenen Bakan Varank, "Elbette yasadigimiz sikintilar var. Dünyada yasanan problemler var. Bizler de görüyoruz. Ekonomi yönetimi olarak bunlari asmak için elimizden gelen her seyi ortaya koyuyoruz. Sizlerle istisare halindeyiz. Dünyada yasanan bu sikintilarin asilmasini saglayacak tecrübe, özveri beceriye sahip Cumhur Ittifaki’ndan baska siyasi anlayis yok. Türkiye’nin önünü açacak, ikinci yüzyila tasiyacak tek lider de su anda Recep Tayyip Erdogan’dir. Yeter ki degerli mütesebbislerimiz, yatirimcilarimiz endiseye düsmesinler. Ülkemize güvenip yatirima devam etsinler. Ben bakan oldugumda Yalova’da bu OSB bölgesi ne olacak bunu tartisiyorduk. OSB dolmaya basladi, yatirim istahi her yerde devam ediyor. Gittigim her sehirde sanayici yanima gelip arsa istiyor, OSB genislesin istiyor. 20 yilda insa ettigimiz ekosistemle bunu sagladik. Pandemi ile birlikte olusan boslukta dünya sunu gördü, Türkiye alternatif üssü olarak yani basimizda duruyor. Bizim daha fazla çalismamiz lazim. Önümüzdeki dönemde çok daha büyük basarilari hep birlikte yakalayacagiz. Insallah sanayicilerimiz, üreticilerimizle fedakar, cefakar emekçi kardeslerimizle Türkiye’yi kalkindirmak için büyük mücadeleler verecegiz. Yarinin basarili Türkiye’sini beraberce insa edecegiz" seklinde konustu.

LCWaikiki firmasini tebrik eden Bakan Varank, "Çalisanlarina elektronik posta gönderip ’LGBT çagrisimi yapan ürünleri üretmeyin’ dedi.

Bizim hassasiyetlerimiz var. Dünyada bir LGBT dayatmasi, cinsiyetsizlik dayatmasi varken, LCW’nin bu inisiyatifi almasini degerli buluyorum. Çok tesekkür ediyorum. Kimse kusura bakmasin. Siz ne yapiyorsunuz yapin. Biz aileyi savunmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA