Tarimda Rekor Üstüne Rekor

Sivas’ta bugday ve pancar üretiminin ardindan patates üretiminde de rekora kosuluyor.

Tarimda Rekor Üstüne Rekor
Sivas’ta bu yil yaklasik 800 bin tonluk bugday üretimiyle rekolte rekoru kirilmisti. Hemen ardindan pancar üretiminde de 1 milyon ton asilarak yeni bir rekor kirildi. Devam eden patates hasadinda da rekora kosuluyor.

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag yaptigi açiklamada, seker pancari ve bugday hasadinda rekor kiran Sivas’ta patates rekoltesinde de rekora kostugunu belirtti.

Çetindag, 2021 yilinda 400 bin ton olan patates hasadinin 2022 yilinda 600-650 bin ton beklenti içerisinde olduklarini belirterek, “Geçen sene 400 bin ton civarinda olan patates hasadinda bu sene 600-650 bin ton üzerinde rekolte bekleniyor. Tabi bu tohumluk ve cipslik olarak ayrilir ama ortak verdigimiz zaman büyük bir rekolte var. Su an patates hasadi devam ediyor, bir sikinti yok. Bu yil fiyat, ürün kalitesi ve rekolte bakimindan patates, seker pancari ve bugdayda rekora kosuldu. Insallah 2023 yili içerisinde ayni bereket devam eder” dedi.



Yeni sulama sistemleri etkili oldu

Haci Çetindag Sivas’ta tarim ürünlerindeki rekolte artisinda yeni sulama sistemlerinin etkili oldugunu belirtip, “Sivas tarim ve hayvancilik sehri, bugday hasadinda mükemmel bir verim elde edildi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek bugday rekoltesine ulasan Sivas rekor üzerine rekor kirdi. Bunun akabinde seker pancari ve patates hasadimiz basladi.

Geçen sene 750-800 bin ton civarinda seker pancari üretirken bu sene farkli sulama havzalarinin açilmasindan dolayi bir milyon tonun üzerinde seker pancari üretmeye basladik. Kalite ve verim çok güzel oldu. Bunun yaninda patates hasadinda da Sivas yine bir rekora kosuyor. Su anda hasatlari basladi.

Sofralik patates, cipslik patates bunlarin da bizim topraklarimizda asiri derece bir verimi var. Belli yerlerde sulamanin açilmasi ve baraj yapilmasindan dolayi çok güzel bir basari oldu. Bunun yaninda yaglik ve çerezlik Ayçiçek hasadinda da yüksek verim bekliyoruz” diye konustu.



2023 umut veriyor

Çetindag açiklamasinda 2023 yilinin da ayni sekilde bereketli gezmesi için çalistiklarini kaydedip, “Simdi 2023 yilinin hazirliklarina baslandi. Insallah hava sartlari istedigimiz gibi olursa ve barajlarda su sikintimiz olmazsa katma degeri kazandirmaya devam edecegiz. Bu yil fiyat, ürün kalitesi ve rekolte bakimindan patates seker pancari ve bugdayda rekora kosuldu. Insallah 2023 yili içerisinde ayni beklentiler devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA