Engeli Ona Engel Degil
Gümüshane’de uzun yillardan beri kendisine ait isletmede torna, tesviye gibi agir isleri yapan 77 yasindaki Ethem Sevket Köprülü, dogustan iki bacaginin da sakat olmasina aldirmadan 64 yildir bütün agir islerin üstesinden geliyor.

“Sakatligim bana hiçbir zaman engel olmadi”
Dogustan sakat oldugunu ve hiçbir zaman bunu bahane ederek çalismayi birakmadigini belirten Sevket Ethem Köprülü (77) “Anneden dogma sakatim. Sakatligimdan bugüne kadar bir sikayetim olmadi bundan sonra da olmaz zaten. Kendi bilegimle kendi gücümle geçinip giden bir insanim. Babamizdan dedemizden kaldi bu meslek bize, biz de kalktik devam ettirdik. Ben meslege 13 yasimda basladim hala da devam ediyorum, herhangi bir sikayetim de yok huzurluyum. Ben bu isleri yaparken sakatligim bana hiç engel olmadi, niye olsun ki. Is bana göre ayarlanmayacak, benim kendimi ise göre ayarlamam lazim. Bu boru yapilacaksa ben buna göre ayarlamam lazim, ben kendimi buna göre ayarlayacagim. Bunun makinesi var, bu makineye ben kavusamiyorsam tezgah yaparim çikar kavusurum yaparim. Ben ilk olarak isi nasil yapacagimi planliyorum, ona göre tezgahimi hazirliyorum ondan sonra da isi yapiyorum” dedi.
“Insan istedigi zaman yapamayacagi is olmaz”
Gümüshane’de uzun yillar tornacilik yaptiktan sonra köye yerlestigini ve burada da komsularinin islerini yaptigini ifade eden Sevket Ethem Köprülü, “Ben alnimin terini yiyorum, ne devletten bir sosyal güvencem var ne annemden ne babamdan. Gençler baskalarina da örnek olsunlar yapacaklari islerle. Tembellik yapmadan, devlete yük olmadan kendini toparlayacaksin. Insan istedigi zaman yapamayacagi is olmaz. Bir arabayi bir kamyonu komple parçalayip bunu tekrar toplamak kolay degil. Burada köyde yasayan komsularim da bana kazmalarini getiriyor, küreklerini getiriyor, lastigime hava vur diyor bazilarindan para aliyoruz bazilarindan almiyoruz isin durumuna göre“ diye konustu.
