Kosova, Plaka Uygulamasini Erteledi

Kosova Basbakani Albin Kurti, Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin ’RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili kararin yürürlükte kalacagini ancak belli degisikliklerin yapilacagini açikladi.

Kosova, Plaka Uygulamasini Erteledi


Kosova Basbakani Albin Kurti, Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin ’RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili karara iliskin yeni açiklamalarda bulundu. Kurti, plakalarin kademeli olarak degistirilecegini aktararak, "(Sirp makamlarinin verdigi) Plaka sahipleri, 21 Kasim’a kadar yalnizca uyarilacak, 21 Kasim’dan 21 Ocak tarihine kadar para cezasina çarptirilacak. 21 Ocak’tan 21 Nisan’a kadar test plakalari verilecek, 31 Mart’tan sonra ise hiçbir kolaylik taninmayacak" ifadelerini kullandi. Kurti, plakalari degismeyen araçlarin trafige çikisinin 21 Nisan’dan itibaren tamamen yasaklanacagini duyurdu.

Kosova yönetiminin, ülkede yasayan Sirplar dahil, herkesin Kosova kimlik karti ve plakasina sahip olmasi zorunlulugu getirilecegini bildirilmesi, Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin, ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti. Karari önce 1 Eylül’e, daha sonra 1 Kasim’a kadar uzatan Kosova yönetimi, bu tarihten itibaren ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti (RKS) plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini duyurmustu.
Kaynak: İHA