Aydin'da Nitelikli Elemanlar Yetisecek

Aydin Ticaret Odasi tarafindan kurulan ve gida sektöründe hizmet verecek olan AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi, düzenlenen törenle açildi.

Aydin'da Nitelikli Elemanlar Yetisecek


Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlulugu çerçevesinde gelistirdigi proje ile ülke genelindeki gida sektörüne nitelikli ve belgeli is gücü kazandirmayi amaçlayan Aydin Ticaret Odasi (AYTO), AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’ni düzenledigi törenle hizmete açti. Gida sektörüne nitelikli ve belgeli is gücü kazandirmak amaciyla hayata geçirilen proje hem Aydin’da hem ülke genelinde yetkin isçiler yetistirecek.

Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi tarafindan desteklenen ve AYTO tarafindan yürütülen AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Projesi çalismalari 2020 Kasim ayinda baslarken 31 Ekim 2022 tarihinde sona erecek. Hayata geçirilen merkez ise gida sektöründe dolum, ambalajlama ve paketleme operatörü, sebze ve meyve kurutma islemi operatörü mesleklerinin standartlarini ve ulusal yeterliliklerini hazirlamak ve bitkisel yag üretim operatörü, firin ve unlu mamüller üretim operatörü, tadimci ve zeytinyagi üretim operatörü olmak üzere ulusal yeterliligi bulunan 4 alanda Aydin’a ve ülke geneline hizmet saglayacak.

AYTO Rifat Hisarciklioglu Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen açilis töreninde konusan AYTO Yönetim Kurulu Baskani Hakan Ülken, projenin Aydin basta olmak üzere ülke genelinde hizmet edecegini ifade ederek “ Türkiye’de gida paketlemenin oldugu hangi sektör varsa o sektörün bütün is ve islemleri AYTO AYMES tarafindan gerçeklestirilecek” dedi.



“Projemiz ile Türkiye’de tekiz”

AYMES Projesi ile birlikte artik Türkiye’de tek olduklarini ve baska kimsenin benzer projeyi alamayacagini ifade eden AYTO Yönetim Kurulu Baskani Hakan Ülken; “Avrupa Birligi Müktesebati çerçevesinde artik ülkemizde de artik Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan isçilerimizi çalistiramaz hale gelecegiz ve bu süreç içerisinde Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olan isçilerimizden kaynakli da devletten tesvik alabilecegiz. Yani devlet tesvigi alacak olan, sinava girecek olan isçi ile ilgili de masraflari karsilayacak. Isverenin ve isçinin cebinden para çikmayacak. Devlet, Avrupa Birligi fonlari ile bu süreci finanse edecek. Ardindan bu Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almaya hak kazanmis ve bu egitimi almis olan yetkin personel ile biz daha iyi üretim, daha iyi ambalajlama ve daha iyi ticaretin, ihracatin, para kazanmanin imkanlarina ulasacagiz. Bu proje ile ihracatta da avantaj saglar hale gelecegiz. Özellikle Avrupa Birligi pazarinda. Biz Aydin Ticaret Odasi olarak çok yetkin ve kaliteli personellerine sahibiz. Çünkü bizim bu projemiz, yüzlerce proje içerisinde birinci seçildi, Avrupa Birligi’nde de birinci seçildi. Projeyi biraz öne alin gibi kavramlarin islemedigi bir yerde birinci oldu bizim projemiz. Yüzde yüz finanse edildi. Hiç odamizin cebinden para çikmadi. Avrupa Birligi’nden on binlerce Euro buraya akti ve 2 yildir arkadaslarimiz çok yogun çalismalar sarf ettiler. Yaklasik 4 ayri meslek grubunun özellikle Aydinimizi ilgilendiren kismi ile ilgili sektörlerde bu proje tamamlandi. Bu proje her seyden önce Aydin’a hizmet edecek ama bununla yetinmeyip TR32 bölgesi ile baslayarak Türkiye’de gida paketlemenin oldugu hangi sektör varsa o sektörün bütün is ve islemleri AYTO AYMES tarafindan gerçeklestirilecek. Bugün bu projemizin kapanis toplantisini ve bu kurumun da on yillarca Aydin’a ülkeye hizmet edecegi açilis toplantisini gerçeklestiriyoruz. Çünkü bu, projeyi tamamladiniz, bu süreci dogru islettiniz ve artik Avrupa Birligi olarak biz size vermis oldugumuz fonu ve o finansmanin imzasini atiyoruz, bundan sonra süreci yönetebilirsiniz demek. Kurumsal olarak da biz Çalisma Bakanligimizdan gerekli tüm belge ve izinleri aldik ve daha da güzeli bu aldiklarimiz ile ilgili Mesleki Yeterlilik anlaminda bir baskasi su anda bir sey alamiyor. Yani Türkiye’de biz tekiz ve Türkiye’de bu mesleklerde çalisacak olanlarin Mesleki Yeterliliklerinin standartlarini da biz yazdik. Bu vesile ile basindan sonuna bu projeyi yazan hatta bu projeyi bulup bize sunan, bu kadar kisa sürede bizi kimseye mahcup etmeyen tüm arkadaslarima tesekkür ediyorum. Aydinimiza, ülkemize ve odamiza hayirli olsun” dedi.



Açilis konusmalarinin ardindan program, projenin sunumu ve teknik anlatimi ile devam ederken Baskan Ülken, proje ortaklari ve katilimcilar ile birlikte AYMES’in sembolik açilis kurdelesini kesti.
Kaynak: İHA