Iklim Aktivistleri 'Inci Küpeli Kiz'i Hedef Aldi Açiklamasi 3 Gözalti

Just Stop Oil destekçileri, Hollanda’daki Mauritshuis Müzesi’nde bulunan Hollandali ressam Johannes Vermeer’in “Inci Küpeli Kiz” tablosuna saldirarak, aktivistlerden biri tablonun bulundugu duvara elini, digeri ise kafasini tabloya yapistirdi.

Iklim Aktivistleri 'Inci Küpeli Kiz'i Hedef Aldi Açiklamasi 3 Gözalti
Çevreci gruplar, sanat eserlerini hedef almaya devam ediyor. Hollanda’nin Lahey’deki Mauritshuis Müzesi’nde bulunan Hollandali ressam Johannes Vermeer’in basyapiti olan “Inci Küpeli Kiz” tablosu, iki Just Stop Oil destekçisinin saldirisina ugradi. Just Stop Oil yazili tisört giyen aktivistlerden biri tablonun bulundugu duvara elini, digeri ise kafasini tabloya yapistirdi. Kafasini tabloya yapistiran aktivist ayrica, bir kutu konserve domatesi basindan asagiya döktü.

Polis 3 kisiyi gözaltina aldi

Tablonun saldiridan zarar görüp görmedigi henüz belli olmazken, polis, olayin ardindan “mala zarar verme” suçundan 3 kisiyi gözaltina aldi. Saldirinin ardindan tablonun bulundugu oda ziyarete kapatildi.

“Sanat savunmasizdir”

Mauritshuis Müzesi tarafindan yapilan açiklamada, “Sanat savunmasizdir ve hangi nedenle olursa olsun ona zarar vermeye yönelik tüm girisimleri kiniyoruz. Bu eylemi onurlandirmak istemedigimiz için daha fazla yorum yapmayacagiz” dedi.



Iklim aktivistleri çok sayida sanat eserini hedef almisti

Iklim aktivistleri, geçtigimiz mayis ayinda Fransa’nin baskenti Paris’teki Louvre Müzesi’nde Mona Lisa tablosunun bulundugu cam bölmeyi kirmaya çalismis ve ardindan pasta kremasi sürmüstü. Ingiltere’nin baskenti Londra’da bulunan Ulusal Galeri’ye gelen 2 iklim aktivisti, 14 Ekim’de dünyaca ünlü Vincent Van Gogh’un "Ayçiçekleri" tablosuna domates çorbasi firlatmis, daha sonra ellerini duvara yapistirmisti.

Almanya’da ise bir baska çevreci grup, 23 Ekim’de 110 milyon dolarlik Claude Monet’in Les Meules (Tahil Yigini) tablosuna patates püresi firlatarak saldiri düzenlemisti.

Just Stop Oil aktivistleri, 24 Ekim’de Ingiltere’nin baskenti Londra’daki Madame Tussauds Müzesi’nde bulunan Ingiltere Krali III. Charles’in bal mumu heykelini çikolatali pasta firlatmisti.
Kaynak: İHA