AFAD'dan Izmir'de Bin 200 Kisilik Dev Tatbikat

Izmir’de toplam 7 ilin AFAD müdürlügünden 611’i sahada olmak üzere bin 200 personelin katildigi Bölgesel Düzey 2022 Masabasi ve Saha Tatbikati yapildi. Tatbikat öncesinde açiklamalarda bulunan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, “Insanin basina afetler her zaman hazir oldugu zamanlarda gelmeyebiliyor. Izmir depreminin oldugu gün AFAD müdürü yeni atanmisti ve evini tasimaya gitmisti. Deprem oldugu gün AFAD müdürü yoktu, isinin basinda degildi. Emniyet müdürümüz de ameliyat olmustu. Ben de asansör de yakalanmistim. Her türlü dogal afete her an hazirlikli olmak hayati öneme sahip” dedi.

AFAD'dan Izmir'de Bin 200 Kisilik Dev Tatbikat
Bölgesel Düzey 2022 Masabasi ve Saha Tatbikati, Izmir’deki AFAD Egitim ve Tatbikat Alaninda Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger’in de katilimiyla basladi.

AFAD’in Izmir ekiplerinin yani sira, Manisa, Aydin, Denizli, Usak, Mugla ve Balikesir AFAD il müdürlüklerine bagli, 611’i sahada görev alan toplamda bin 200 personelin katildigi tatbikat öncesinde açiklamalarda bulunan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, tatbikatin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkür ederek, “Herkese kazasiz belasiz ve afetsiz günler diliyorum. Afetler bilindigi üzere nerede, ne zaman, hangi büyüklükte ve nasil meydana gelecegi bastan bilinmeyen ve tahmin edilemeyen olaylar. Bu nedenle, insanin çogu zaman afetlere hazirliksiz yakalandigi ve can ve mal kaybina da neden oldugu malumumuz” dedi.

Afetlerin, her zaman hazirlikli olunan zamanda meydana gelmedigini ifade eden Vali Kösger, “30 Ekim depreminde AFAD müdürü yeni atanmisti ve evini tasimaya gitmisti. Deprem oldugu gün AFAD müdürü yoktu, isinin basinda degildi. Emniyet müdürümüz de ameliyat olmustu. Ben de asansörde yakalanmistim. Elazig, Manisa ve Van depremleriyle son olarak ilimizde gerçeklesen 30 Ekim 2020 depremi ve akabinde gerçeklesen tsunami, deprem gerçegini bir kez daha bizlere hatirlatti. Afet ve acil durumlarda devletimizin tüm imkanlari zarar gören vatandaslar için seferber edilerek, tüm müdahale ve iyilestirme çalistirmalari yürütülmektedir. Bugün icra edilecek bu tatbikatta, Izmir Afet Müdahale Planinda alinan egitimlerin tatbikatla pekistirilmesi ve her an görev almaya hazir hale getirilmesi, hizmet gruplarinin birbirleriyle koordineli sekilde çalisma yapmasi amaçlanmistir” diye konustu.



Senaryo geregi 5.9’luk deprem

Tatbikatta; senaryo geregi Izmir’de gerçeklesen 5.9 büyüklügündeki depremin ardindan harekete geçen ekipler, enkazda arama ve kurtarma, selde arama ve kurtarma, suda arama ve kurtarma faaliyetleri, güvenlik ve asayisin saglanmasi, saglik müdahaleleri, yangina müdahale, enkazin kaldirilmasi ve buna yönelik teknik destegin saglanmasi, su patlamasi, elektrik ve dogal gaz kaçagina müdahale, haberlesmenin saglanmasi, cenazelerin soguk hava depolarina nakledilmesi, küçükbas hayvanlarin sevki, hasarli yapilarin hasar tespitinin yapilmasi, zarar görmüs tarim alanlarinin tespiti, ve afetzedelere psikososyal destek verilmesi gibi çalismalari gerçeklestirdi.

Tatbikatta; Ege Ordu Komutanligina bagli 3. Kara Havacilik Alay Komutanligi, tatbikat alanlarinda helikopterle ön hasar kesif uçusu gerçeklestirdi. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanligi ekipleri de helikopterle Inciralti Kent Ormani ve Engelliler Tabiat Parkinda bulunan tatbikat alaninda yarali alinmasi destegi verdi.

184 aracin katildigi tatbikat çerçevesinde TCDD Izmir Limani Tatbikat Alani, Balçova Engelliler Tabiat Parki ve Bornova Çamkule Mahallesi de olmak üzere, toplamda 4 farkli lokasyonda çesitli arama kurtarma çalismalari yapildi.
Kaynak: İHA