70 Milyonluk Hata

Çanakkale Il Özel Idaresi tarafindan geçtigimiz haftalarda ihalesi yapilan ve rekor fiyata alici bulan Kordon boyundaki arsa mahkemelik oldu. Ihaleyi kazanan firma, Özel Idare’nin arsa üzerindeki mevcut binayi deprem yönetmeligine göre yikmamasi ve imar durum belgesini önceden almamasi sebebiyle yasanacak hak kaybindan dogan zarari ileri sürerek, ihalenin iptalini talep etti.

70 Milyonluk Hata
Çanakkale Kordon’da bulunan 230 metrekarelik arsanin Özel Idare’ye ait 173 metrekarelik kisminin satisina iliskin muhammen bedel 23 milyon 950 bin TL olarak belirlenmisti. Ihaleye toplamda 7 firma katilmis, en iyi 3 teklifi veren firmalar daha sonra açik artirma usulü ile ihaleye devem etmislerdi. Ihale, 52 milyon 500 bin TL teklif veren EA Otel Turizm Yatirimlari Anonim Sirketinde kalmisti.

Kordon’daki arsanin yüzde 75’lik bölümü Özel Idare’ye, yüzde 25’lik bölümü ise Milli Emlak’a ait. Milli Emlak, Özel Idare’nin yaptigi ihale rakamlarini baz alarak firmadan arsadaki hissesi için 17 milyon 500 bin TL talep edecekti. Firma, Özel Idare’ye 52 milyon 500 TL, Milli Emlak’a 17 milyon 500 bin olmak üzere 230 metrekarelik arsa için toplamda yaklasik 70 milyon TL ödeyecekti. Firma ayni arsa ihalesini daha önce 8 milyon TL’ye almis ancak ihale tek bir firma katilmasi nedeniyle iptal edilmisti.

Firma avukatlarinin iddiasina göre, arsanin üzerinde bulunan bitisik nizam ve 6 kat hakki olan bina Özel Idare tarafindan kisa bir süre önce 6306 Sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkindaki Kanun çerçevesinde usule uygun olarak yikilmadi. Yikim öncesi belediyeden imar durum belgesi de alinmayan arsa için ihale dosyasina imar durum yazisi konuldugu ve yikim sonrasi imar belgesi çikartildigi ileri sürüldü.

Arsayi almaktan vazgeçti

Yeni imar durum belgesine göre 173 metrekaresi Özel Idare’ye ait olmak üzere toplam 230 metrekarelik arsanin bitisik nizamdan çiktigini ve çekme paylari ile derinlik degisikligi ile hak kaybina ugrayacagini fark eden EA Otel Turizm Yatirimlari Anonim Sirketi, ödedigi yüksek arsa bedeline karsilik mevcut sartlarda büyük zarara ugratildigini ileri sürerek, arsayi satin almaktan vazgeçti. Ilk olarak Çanakkale Il Özel Idaresi’ne basvurarak yapilan hatanin kurumdan kaynaklandigini ileri süren sirket, ihalenin iptalini ve yaklasik 800 bin liralik teminat bedelinin iade edilerek ihalenin uygun sartlarda tekrarlanmasini talep etti. Ancak Özel Idare taleplerin tamamini reddedince sirket avukatlari hukuki yollara basvurdu ve yürütmenin durdurulmasi talebiyle Çanakkale 2. Idare Mahkemesinde dava açti.
Kaynak: İHA