Uzmanindan Dogalgaz Uyarisi

Dogugaz Tatvan Sube Müdürü Mehmet Sirin Sönmez, kombi ve peteklerin bakiminin yapilmasinin dogalgaz faturalarinda ciddi bir düsüs sagladigina dikkat çekerek, mevcut isida dogalgaz faturalarini düsürme yollarini açikladi.

Uzmanindan Dogalgaz Uyarisi
Havalarin sogumasiyla birlikte dogalgaz faturalari için kritik günler yaklasirken, dogalgaz kullanimi üzerine endiseler de artmaya basladi.

Vatandaslar ise faturalarini olabildigince düsürmek için tasarruf yollari ararken, Dogugaz Tatvan Sube Müdürü Mehmet Sirin Sönmez ise alinacak basit önlemlerin faturada ciddi düsüse neden olacagini söyleyerek uyarilarda bulundu. Mehmet Sirin Sönmez, Türkiye’de isinma amaçli en çok kullanilan yakitin dogalgaz oldugunu ve dogalgazin hem ekonomik hem de çevre dostu bir yakit oldugunu belirtti.

Ülkede tüketilen dogalgazin yüzde 100’e yakini yurt disindan temin edildigine dikkat çeken Sönmez, “Küresel krizlerden, döviz kurlarinin yüksekliginden dolayi ülkemizde de dogalgaz isi fiyatlarinda ciddi artislar söz konusu. Bunun yani sira ülkemizde isinma amaçli konutlarda kullandigimiz dogalgazin yüzde 75’i devlet tarafindan karsilanmakta. Fakat yine ocak ayindan bu yana yüzde 100’den yukari bir artis söz konusu” dedi.

Konutlarda isi kaybetmeden, mevcut isida dogalgaz faturalarini düsürme yollarini açiklayan Sönmez, dogalgaz faturalarini hafifletmek için uyarilarda bulundu. Evlerde yalitimin çok önemli oldugunu belirten Sönmez, “Öncelikle binalarin yalitiminin olmasi çok önemli burada. Yalitimli binayla, yalitimsiz bina arasinda neredeyse yüzde 400 ile 50’ye varan faturada fark söz konusu. Yillik kombi ve petek bakimlarimizi özellikle yaptirmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Kombinin bir çalisma prensibi oldugunu dile getiren Sönmez, “Kombi nasil çalisir? Kombi isida sicak suyu peteklere gönderir. Ayni sekilde geri dönüs yoluyla kombiye gelir. Isi düstükçe kombi gaz yakar ve suyu isitmaya çalisir. Aslinda bizim peteklere giden suyu isi kaybini olabildigince tutmamiz gerekiyor. Kombinin derecesini sürekli arttirip azalttigimizda gaz tüketim daha fazla olusuyor. Hava sicakligina göre kombi derecelerini ayarlamamiz lazim. Bazi evlerde dekor amaçli peteklerin etrafi kapatiliyor. Bu da isinin yayilimini engelliyor. Eger petekler pencere kenarlarina denk gelmisse perdeler petekleri kapattiginda petek bütün isisini perdelere veriyor. Bu sekilde sürekli kombi gaz yakmaya basliyor. Bunlarin önüne geçersek mevcutta petegin üzerine gelen perdeyi kisarsak daha iyi olur. Bunun disinda en önemli husus isi kaybini engellemek. Sürekli kapi pencereleri açarsaniz odadaki isi akisi artar, isi kaybi olusur. Bu da kombinin sürekli gaz yakmasina sebep olur. Bunlara dikkat edersek dogalgaz faturalarimizda aslinda ciddi düsüslerin oldugunu gözlemleyecegiz. Bunun mümkün oldugu kadar gereksiz yere sicak suyu tüketmeyin. Uzun süreli sicak su tüketildigi zaman petekler sogumaya baslar. Bu sefer kombi peteklere tekrardan sicak su göndermek için gaz yakmaya baslar. Bu da ayni sekilde faturaya yansir” diye konustu.

Dogalgazin tehlikeli bir gaz oldugunu ve ihtimal bir gaz kaçaginda vatandaslarin Dogalgaz Acil 187’yi aramalari gerektigini vurgulayan Sönmez, “Eger ortamda dogalgaz kokusu aliyorsaniz ilk yapmaniz gereken Acil 187’yi arayarak çagri birakmaniz ve sayaç üzerindeki vanayi kapatip ortami havalandirmaniz çok iyi olacaktir. Tüketicilerimiz genelde kisin hava akisi oluyor diye cihaz odalarinda bulunan menfezleri kapatiyorlar. Bu çok tehlikeli bir durum. Ihtimal bir gaz kaçaginda tahliye amaçli o menfezler birakildi. Tüketicilerimizden ricamiz bu menfezleri kapatmamalari yönünde. Olabildigince yilda bir defa kombi ve petek temizligimizi yetkili firmalardan özellikle yaptiralim. Peteklerde havanin olup olmadigina bakip temizligini gerçeklestirirsek faturanizda ciddi düsüslerin olacagini göreceksiniz. Ayni zamanda bu bakimlari yaptirdiginiz takdirde hem kombinizin ömrü uzar hem de peteklerinizin çalisma ömrü daha da artar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA