Her Güleni Mutlu Sanmayin

Beyin ve Sinir Cerrahi Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörünün kafatasinda bulundugu konuma göre farkli belirtileri olabilecegine dikkat çekerek, “Tümör bazen beyin sapi gibi bölgeleri tutar ki hastalarda gülme krizi olur. Gülme krizi ile gelir ve bu da bir tümör belirtisidir” dedi.

Her Güleni Mutlu Sanmayin
Geceleri uyku kaçiracak kadar siddetli olan bas agrilarinin ve özellikle sabaha karsi gerçeklesen bas agrilarinin tehlikeli oldugunu ifade eden Acibadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, bu tür agrilari olan kisilerin bir uzmana basvurmasi gerektigini söyledi.

Dr. Cüneyt Göçmez, herkesin bas agrisi yasadigini belirterek “Bas agrisini çekmeyen yoktur. Hatta bazi bireyler sik yasiyor. Ancak bizi uykumuzdan uyandiracak kadar siddetli olan bas agrilari tehlikelidir. Sabaha dogru olan bas agrilari bizi korkutmali. Örnegin bir bas agrisi aksama dogru oluyorsa çok da önemli degildir. Ancak uykudan uyandiran ve sabaha dogru olan bas agrilari bizi endiselendirmelidir. Çünkü kafa içi basincinin artmasi ile olan bas agrilari genelde oksijen seviyesinin düstügü sabaha dogru meydana gelir. Bu agri geceleri uykudan uyandirir. Bunlarin altinda beyin tümörü olabilir. Kafada yer kaplayan bir olusum olabilir. O yüzden uykudan uyandirmasi ve sabaha karsi olmasi önemlidir” dedi.

Bunun disinda kusmanin ve kusma sonrasi rahatlamanin oldugu bas agrilarinin da incelenmesi gereken bas agrilari türlerinden olduguna deginen Doç. Dr. Göçmez, bas agrisi ile birlikte görme bozuklugu, bas dönmesi, vücudun bir yarisinda güçsüzlük ve uyusukluk hissi olmasinin da bas agrisini daha önemli bir hale getirecegini ifade etti.



“Beyin tümörü bazen gülme ile gelir”

Beyin tümörlerinin her zaman agri yapmayacagini belirten Doç. Dr. Göçmez, beyin tümörünün bazen beyin sapini tuttugunu ve bu nedenle hastalarda gülme krizleri meydana gelebilecegini söyleyerek, “Eger iyi huylu ve yavas büyüyen bir tümörse bunlarda çogu zaman agri görmüyoruz. Beyin tümörü bulundugu yere göre bulgular vermektedir. Örnegin beynin ön kismindaki tümörler genelde karakter degisikligi bize basvuruyor. Beynin yan kisimlarinda temporal bölge dedigimiz kisimlardaki tümörler epilepsi nöbetleri ile bize basvuruyor. Beynin arka tarafindaki tümörler görme kayiplari, beyincik bölgesindeki tümörler bas dönmesi ile karsimiza çikabiliyor. Hatta tümör bazen beyin sapi gibi bölgeleri tutar ki hastalarda gülme krizi olur. Gülme krizi ile gelir ve bu da bir tümör belirtisidir. Her beyin tümörü dedigimiz gibi bas agrisi yapmiyor. Özellikle yavas büyüyenlerde böyle bir bas agrisi olmuyor” seklinde konustu.



“Tümör göz sinirlerine baski yapiyorsa görme kaybi meydana gelebilir”

Tümörün göz sinirlerine baski yapmasi sonucu körlük ya da görme kaybi meydana gelebilecegini ifade eden Doç. Dr. Göçmez, “Hipofiz bölgesinde bir tümör oldugu zaman bu da ilk basta bize görme kayiplari ile belirti veriyor. Hipofiz bölgesi beynin alt kisminda göz sinirlerinin hemen altinda olan bir bölgedir. Bu tümör göz sinirlerine baski yaparak, hastada körlük ile görme kaybi ile kendini gösterebiliyor. Bu durumlarda da bas agrisi olmayabiliyor. Bu bahsettigim kritik bas agrilarinda hastalarimiza, mutlaka bir uzman gözetiminde beyin MR’i çekilmeli. Çünkü bu hastaliklari erken yakalamanin tedavi açisinda önemi var” dedi.

Tümör küçükken yakalanirsa tedavi sürecinin daha kolay ilerleyecegini vurgulayan Doç. Dr. Göçmez, sözlerini su sekilde noktaladi:

“Teknolojik gelismeler ile beyin tümörlerinin tedavisi daha da iyi hale geldi. Örnegin hipofiz bölgesindeki tümörlere biz burundan endoskopi ile giriyoruz. Kafatasinda hiçbir yer açmadan sadece burun yoluyla bu tümörleri bosaltabiliyoruz ve bu hastalar ertesi gün rahat bir sekilde kendi islerini kendileri yapabiliyorlar. Birkaç gün sonra da taburcu oluyorlar.”
Kaynak: İHA