AB'den Iran'a 'Rusya' Yaptirimi

Avrupa Birligi (AB) ülkeleri, Rusya’ya insansiz hava araci tedarik ettigi gerekçesiyle Iran’a uygulanacak yeni yaptirimlarda anlasti. Bu çerçevede Rusya’ya dron teslimatlarindan sorumlu 3 kisi ve 1 kurulusun varliklarini dondurma karari alindi.

AB'den Iran'a 'Rusya' Yaptirimi
AB’nin Rusya’ya insansiz hava araci tedarik ettigi iddiasiyla Iran’a yönelik baskisi artiyor. AB dönem baskani Çekya tarafindan yapilan açiklamada, "3 gün süren görüsmelerin ardindan AB büyükelçileri, Ukrayna’yi vuran Iran insansiz hava araçlarini tedarik eden kuruluslara karsi alinacak önlemler üzerinde anlasti. Yazili prosedür sona erdi. Yaptirimlar bu ögleden sonra yayinlanarak yürürlüge giriyor" ifadeleri kullanildi. Kararin rekor sürede alindigi belirtilen açiklamada, “AB ülkeleri, dron teslimatlarindan sorumlu 3 kisi ve 1 kurulusun varliklarini dondurma karari aldi. AB ayrica, daha önceki yaptirimlar listesinde yer alan 4 Iranli kurulusu daha kapsayacak sekilde yaptirimlari genisletmeye hazirdir” denildi.

AB yaptirim sinyali vermisti

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü yaptigi açiklamada, "Rusya Iran tarafindan tahsis edilen IHA’lar kullaniyor. (Ukrayna Disisleri Bakani) Bakan Kuleba bu tip silahlarla ilgili bilgiler verdi. Biz de bu konuda bilgiler topluyoruz. Bu konuda tepkimizi tüm olanaklarimizla vermeye haziriz. Simdi kanit toplamaktayiz" demisti.

Iran-Ukrayna arasindaki IHA krizi

Rusya’nin Ukrayna’daki savasta Iran’dan alinan insansiz hava araçlarinin kullandigina dair iddialar, Kiev-Tahran hattinda gerilime neden olmustu. Kiev yönetimi Rus ordusunun Ukrayna’ya yönelik saldirilarinda Iran yapimi kamikaze insansiz hava araçlari kullandigina dair kanitlarinin oldugunu belirtirken, Tahran yönetimi ise Ukrayna’daki savasta kullanilmak üzere Iran’dan Rusya’ya silah gönderildigine iliskin iddialari yalanliyor. Ukrayna, bu çerçevede geçtigimiz ay Iran’in Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi’nin akreditasyonunu iptal etme ve büyükelçilikteki diplomat sayisini önemli ölçüde azaltma karari almisti.
Kaynak: İHA