Gaziantep'te Kiracilardan Sessiz Zam Eylemi

Gaziantep’te kirada oturan bir grup vatandas, 1 saat boyunca sessizce bekleyerek, kiralara fahis zamlar yapan ev sahiplerine tepki gösterdi.

Gaziantep'te Kiracilardan Sessiz Zam Eylemi


Gaziantep’te sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup kiraci, 100. Yil Parki’nda bulusarak eylem yapti. Yaklasik 15 kisilik grup, ellerinde ev sahiplerinin fahis fiyatlarini ve memur, emekli gibi sartlar sunmasini elestiren yazilarin yer aldigi döviz ve pankartlarla 1 saat boyunca sessizce bekledi. Son 2 yilda 2-3 kat artan kira fiyatlarina tepki gösteren grup, kiracilardan yillik ya da 6 aylik kira bedeli ile depozito ve emlakçi parasini pesin isteyen ev sahiplerine mesaj verdi.

"Aldigimiz maasin hemen hemen yarisi kiraya gidiyor"

Eylem hakkinda bilgi veren Yakup Sekir, “Gaziantep’in Sahinbey ilçesinde kirada oturuyorum. Eylemin hiçbir siyasi amaci ya da ayagi yoktur. Biz sadece sesimizi devletimize ve ev sahiplerine duyurmaya çalisiyoruz" dedi.

"Önceden aldigim ayligin dörtte birini kiraya veriyordum, kalan para ile ailemi rahatlikla geçindirebiliyordum. Ama simdi aldigimiz maasin hemen hemen yarisi kiraya gidiyor" diye devam eden Sekir, "Tasinmak istesen diger ev sahipleri de ayni, firsatçilik yapiyor. Ayrica emlak komisyonlari, depozito da var. 6 aylik kirasini pesin isteyenler ayri bir dert" ifadelerini kullandi.

Ücreti artirmak istemeyen kiracilara karsi ev sahiplerinin "Oglum evlenecek, satacagiz kurtarmiyor bizi" gibi hazir bahanelerle evi bosalttirdigini belirten Sekir, sokakta kalmak istemeyen insanlarin ise mecburen zamlari kabul ettigini kaydetti.



"Yeter artik bizi duyun"

Kiracilardan Meliha Dikmen ise 2-3 kat artan kira fiyatlarinin yani sira ev sahiplerinin kiracilarda aradigi sartlarin da agirlasmaya basladigini belirterek, "En büyük sorunumuz ev sahipleriyle. Kira konusunda anlasamiyoruz. Yaklasik bin TL kira ödedigimiz evin simdiki kira ücret 3 bin ile 4 bin TL’yi buldu. Baska bir ev arasak bu kez diger ev sahipleri firsatçilik yapiyor. Yok memur sarti, yok emekli sarti diyorlar. Yeter artik bizi duyun" diye konustu.

Kiracilar, Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik sikintilarini firsata dönüstürmek isteyen ev sahiplerini vicdanli olmaya davet etti. Çevredeki vatandaslar ise dövizlerin üzerindeki yazilari okuyup, ilgiyle eylemi izledi.
Kaynak: İHA