Antalya Ticaret Borsasi Eylül Hal Endeksini Açikladi

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), eylül ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi’ni açikladi.

Antalya Ticaret Borsasi Eylül Hal Endeksini Açikladi
Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerlerinin degisimleri, 2022 Eylül ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi. Domates miktar endeksi yillik yüzde 9.33 artarken, fiyat endeksi yüzde 77.85 artti. Sebze miktar endeksi yillik yüzde 2.54 azalirken, fiyat endeksi yüzde 119.91 artti. Meyve miktar endeksi ise yillik yüzde 2.51 artarken, fiyat endeksi yüzde 69.39 artti.

Eylül ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 15.48, sebzede yüzde 16.16 artarken, meyvede yüzde 26.54 azaldi. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste yüzde 9.33 ve meyvede yüzde 2.51 artti, sebzede ise yüzde 2.54 azaldi. Eylül ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 7 yilin ortalamalarinda gerçeklesirken, fiyatta sebze ve meyve için 7 yilin rekoru, domates için ise ortalama üzerinde yansidi.

Eylül ayinda domates fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 77.85 olarak gerçeklesti. Miktardaki yüzde 9.33’lük artisa ragmen fiyat artisi ortalamanin üzerinde yansidi. Sebze fiyat endeksindeki yillik degisim rekor düzeyle yüzde 119.91 olurken, sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde -2.54 azalmasi bu rekor fiyat artisinda önemli rol oynadi. Meyve fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 69.39 oldu. Meyvedeki yillik islem miktar artisi yüzde 2.51 olurken, fiyat artisi ortalama üzeri yasandi. Eylül ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimlerde domates son dört yilin miktarda rekorunu kirarken, fiyatta ortalama üzeri gerçeklesti.

Son dört yilin eylül ayi rekoru kirildi

Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi, eylül ayinda yüzde 15.48 ile rekor artis gösterirken, islem fiyati aylik yüzde 36.11 ile ortalama üzeri artis gösterdi. Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi, eylül ayinda yüzde 16.16 artarken, fiyat endeksi aylik yüzde 27.06 artti. Son dört yilin eylül aylari dikkate alindiginda sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler rekor seviyede gerçeklesti.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi, eylül ayinda yüzde -26.54 azalirken, islem fiyat endeksi ise yüzde 14.18 artis gösterdi. Son dört yilin eylül aylari dikkate alindiginda aylik degisimler meyve miktar endeksinde rekor düsüs ve fiyat endeksinde ise ortalama üstü artis gerçeklesti.
Kaynak: İHA