Artvin'de Köylülerin Kokarca Böcegiyle Basi Dertte

Artvin’in Borçka ilçesine bagli Camili (Macahel) köyüne evleri ahirlari kahverengi kokarca böcegi sardi. Köylünün kabusu olan böcegin yaydigi koku rahatsiz ederken, ayni zamanda sebze ve meyvelerde verimin düsmesine neden oldu.

Artvin'de Köylülerin Kokarca Böcegiyle Basi Dertte
Dogal güzelligi ile bilinen ayni zamanda Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alani olan Artvin’in Camili (Macahel) köyü son günlerde kokarca böcegiyle basi dertte. Sayilari oldukça fazla olan, ormandan tarlaya, evden ahira neredeyse her yerden çikan kokarca böcegi saldigi kötü kokunun yani sira, tarim alanlarina da zarar veriyor.

Artvin Valisi Yilmaz Doruk, bölgede yaptigi ziyaret sirasinda köylüler kokarca böceginin verdigi zararlari kendine iletti. Özellikle Gürcistan’a sinir komsu olan Güresen, Muratli ve Camili köylerinde oldukça fala bulunan kokarca böcegi, yazin meyve ve sebzeleri ve findiga zarar verirken, havalarin sogumasi ile evleri istila etmeye basladi.

Düzenli köyünde bir araya geldigi köy muhtarlari ve vatandaslarin sorun ve taleplerini dinleyen Vali Doruk, “Bilindigi gibi, kokarca dedigimiz bu böcek Gürcistan’dan geldi. Bu böcek, tarim alanlarimiz için tehdit. Çaya zarar veremiyor ama findik ve meyveler üzerinde etkisi var, onunla ilgili mücadele çalismamiz var. kimyasal mücadele ile bölgemizi bozmak istemiyoruz. Bu nedenle dikkatli hareket ediyoruz. Özellikle Macahel’e kimyasal mücadele yapmamak için alternatif mücadele arayisi içindeyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA