Yayladan Dönüsler Devam Ediyor

Malatya’da hayvancilikla geçimlerini saglayan yetistiricilerin havalarin sogumasiyla birlikte yayladan dönüsleri devam ediyor.

Yayladan Dönüsler Devam Ediyor


Ilkbahar ayinda hayvanlari ile birlikte yaylalara göç eden vatandaslar, havalarin sogumasiyla geri dönmeye basladi.

Hayvancilikla ugrasan Hüseyin Tas, “Yaylaya giderken ve dönerken zorluk çekiyoruz. Yayladan yeni geliyoruz. Suyumuz yok, yerlesim yerimiz mera oldugu için çadir aliyoruz. Kisin çok magdur oluyoruz” ifadelerini kullandi.

Tas, çoban bulamadiklarini da ifade ederek, “Bulsak da randiman alamiyoruz. Ilgilenmiyor, hayvanlarimiz ölüyor. 8-10 bin lira maas isteyen var, sigorta istiyorlar. Bizim bütçemiz ne, biz kazanamiyoruz ki 8-10 bin lira maas verip, sigorta yapalim” diye konustu.



Üretici Hüseyin Çubuk ise “Yaylada 5,5 ay kaldik. Yol sikintisi var. Giderler çok fazla” dedi.

Malatya Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ihsan Akin da, “Yayla dönüsü devam ediyor. Kis geliyor, havalar sogudu. Gidis ve gelislerde ulasimda sikinti olabiliyor” dedi.



Akin, hayvan üreticilerin yaylaya gidis ve dönüslerde birçok sikinti yasadiklarini kaydederek, “Çobanlik ve küçükbas hayvan yetistiriciligi zor bir is. Bu noktada da birçok sikintilari oluyor. Bunlari gerekli yerlere iletip çözmeye çalisiyoruz. Bazen de çözemedigimiz oluyor. Yetistiricilerin en büyük sikintilarindan birisi yaylaya çiktiktan sonra hem kendi hem de hayvanlariyla ilgili ihtiyaçlarda büyük sikintilar yasiyorlar. Bunlarla ilgili projelerimiz var. 5-6 milyonluk yatirim yapildi. Sulaklarla ilgili, sondaj ve günes enerjisi panelleriyle ilgili çalismalar oldu ama bunlar yeterli degil. Üreticileri daha fazla desteklememiz lazim. Bu insanlarin yayladaki temel ihtiyaçlarini karsilamaliyiz. Zor bir is yapiyorlar, bundan dolayi da desteklemeliyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA