Menepoz Döneminde Beslenme

Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Veysel Cigerli, menopoz sonrasi sagligin korunmasinda ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde beslenmenin önemli bir rol oynadigini söyledi.

Menepoz Döneminde Beslenme
Menepoz, kadinlarda dogurganlik yeteneginin kayboldugu 48 ile 55 yas arasini kapsayan dönem oldugunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Veysel Cigerli “Menopoz bir hastalik degildir ve yasamin dogal bir dönemidir. Fakat menopozda organizmada yasanan degisiklikler saglik sorunlarini tetikleyebilmektedir. Özellikle östrojen hormonunun azalmasina bagli olusabilecek sismanlik, kemik dokusunda zayiflama, kalp ve damar hastaliklari gibi saglik sorunlarina dikkat edilmelidir. Menopoz sonrasi sagligin korunmasinda ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde beslenme önemli bir rol oynamaktadir. Bu dönemde kadinlarda olusma riski yüksek olan sismanlik, kalp damar hastaliklari ve osteoporoz gibi hastaliklarin gelisimini önleyici, koruyucu ve tedavi edici diyetlerin uygulanmasi gerekmektedir” dedi.

Her ögünde et, yumurta ve kurubaklagil grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahil grubu bireyin gereksinimine uygun tüketilmesi gerektigini belirten Cigerli, “Menopoz sonrasi kadinlarda besin çesitliginin saglanmasi asiri yag ve tuz tüketimini azaltmaktadir. Basit seker tüketimi azaltilmalidir. Basit sekerlerin yerine, kompleks karbonhidratlardan zengin besinler tercih edilmelidir. Ideal vücut agirligi korunmalidir. Posa tüketimi arttirilmalidir. Posa içerigi en yüksek besinler sirasiyla kuru baklagiller, tahillar, sebze ve meyvelerdir. Diyet posasinin kan kolesterolünü ve kan sekerini düsürücü, kabizligi önleyici kolon kanserine karsi koruyucu yönde olumlu etkileri vardir. Günlük posa tüketimi 25-30 gram olmalidir. Menopoz sonrasi kadinlarda günde toplam 400 gramin üzerinde sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Her ögünde ve ögün aralarinda farkli bir sebze ve meyve tüketilerek çesitlilik saglanmalidir. Kalsiyum içerigi yüksek besinler tüketilmelidir. Kalsiyumun en iyi kaynaklari süt ve süt türevleridir. Tuz tüketimi azaltilmalidir. Sivi tüketimi arttirilmalidir. Alkol ve sigara tüketilmemelidir. Fiziksel aktivite arttirilmalidir” seklinde uyardi.
Kaynak: İHA