Yücel'den 'Kirsal Alan' Tepkisi

Kayseri Büyüksehir Belediye Meclisi Grup Baskanvekili Kazim Yücel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen kirsal alan belirlemesinin Kayseri’de uygulanmamasina tepki göstererek, ""Kirsal alani belirlemezseniz, Kayseri önümüzdeki yil kendi kendine yetemeyen bir sehir olacak" dedi.

Yücel'den 'Kirsal Alan' Tepkisi


Yücel, Kocasinan ilçesine bagli Fevzioglu Mahallesi’nde çiftçileri ve besicileri ziyaret ederek sorunlarini dinledi. TBMM’den geçen 7254 sayili yasa ile köy ve beldelere verilen kirsal olma hakkinin Kayseri’de uygulanmadigini dile getiren Kazim Yücel, bunun çiftçilerin elektrik, su, emlak vergisi ve insaat harçlarini yüksek ödemesine neden oldugunu kaydetti.

Kayseri Büyüksehir Belediye Meclisi Grup Baskanvekili Kazim Yücel, "Biz Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediye baskanlarina ithafen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde torba yasa ile 1 yil 2 ay önce geçirilen kirsal alan belirlemesini anlattik. Kayserimizde bu kirsal alan belirlemesi konusunda ilçe belediyeler topu önce büyüksehir belediyesine atti, büyüksehir belediyesi ‘bunun üzerine çalisiliyor’ dedi.

Apar topar, hizla geçirilen Türkiye’nin gerçek ihtiyaci olan kirsal alan belirlemesi, bazi bölgelerin mahalle statüsünden kirsala dönüstürülmesi ile ilgili konu büyüksehir belediyesinde hala gündemimize gelmedi. Fakat Sivas’ta, Yozgat’ta, Kirsehir’de, Nevsehir’de bu kirsal alan belirleme konusu hizla gerçeklesti. Bu bölgelerde insanlar tarimla ugrasiyorsa, hayvancilikla ugrasiyorsa devletten kredi alir hale geldi. Kirsal alan belirlemesi ile elektrikte, suda indirimli fiyatlar ödemeye baslanildi. Tarla fiyatindan emlak vergisi ödenir oldu. Ancak biz Kayseri’de hala arsa fiyatindan ödüyoruz. Çiftçilerimiz, hayvancilikla ugrasan insanlarimiz artik para kazanamaz hale geldiler. Sivas’a, Kirsehir’e gitmeyi düsünüyorlar. Islerini orada sürdürmek istiyorlar. Çünkü Kayseri’de 1 koyun veriliyor ve 1 yil sonrada onun kuzusunu isteriz deniliyor. Sivas’ta, Kirsehir’de 50 tane hayvanla tesvik aliniyor. Herkesin bildigi üzeri hayvancilik Kirsehir’de tavan yapmaya basladi.

Kayseri, kendi kendine yeten bir sehirden, artik tarim ve hayvancilikta kendi kendine yetemeyen bir sehre dönüstü. Büyüksehir belediye baskanina biz bu durumu mecliste de ifade ettik. Bu durum ötelendikçe biz mahalle mahalle geziyoruz. Bütün mahallelerimizdeki sorun ayni. Kirsal alan belirlemesi yapilmayinca insanlarin yasadiklari bölge mahalle gözüküyor. Günde sadece 1-2 sefer sayisi ile ulasim saglaniyor. Bunun disinda hiçbir sey yok. Burada sadece belediye zenginlesiyor. Tarla degil de arsa üzerinden emlak vergisi aliniyor. Su 4’de 1 fiyatina degil, 4 katina veriliyor. Elektrik’te indirim saglanmiyor. Dolayisi ile vatandas ahir yapamiyor, tarlasini ekemiyor. O zamanda sehre geliyor. Sehre geldiginde de siz bu insanlara ekmek veremiyorsunuz. Bugün gelinen noktada TBMM’de Adalet ve Kalkinma Partisi, Iyi Parti ve tüm milletvekillerinin ortak oylari ile apar topar hayvancilik ve tarim bitiyor diyerek bu yasa geçti ve birçok ilde uygulanirken, Kayseri’de hala 1 yili askin süredir gündemimize alinmiyor. Bu gündeme alinmayan konular bize et olarak, hayvancilik olarak dönecek. Biz bunu görüyor ve sizlere söylüyoruz" ifadelerini kullandi.

"Çiftçiler önümüzdeki yil artik tarlasini ekmeyecek hale geldi" diyen Yücel, "Gübre dolarla, tohum dolarla aliniyor. Çiftçi tarlasini ekiyor birde size emlak vergisini, su fiyatlarini, elektrik fiyatlarini yüksek fiyattan ödüyor. Bu sekilde tarlasini ekmemeyi düsünüyor. ‘Ektigim seyi hasat yapip, sattiginda para kazanamiyorum’ diyor. Eger ki bunlara dikkat etmezseniz, kirsal alani belirlemezseniz, Kayseri’nin önümüzdeki yil kendi kendine yetemeyen bir sehir oldugunun göreceksiniz. Bu sorunlar ortaya çikinca, market fiyatlari zirve yapinca hakli oldugumuzu anlayacaksiniz. Biran önce gündemimize alalim. Vatandas sikayetçi, hayvanciliktan uzaklasiyor, tarimdan uzaklasiyor. Bunun çaresi TBMM’nin geçirdigi kirsal alan belirlenmesini bizim büyüksehir belediyesinde acilen yasalastirmamizdir. Kirsehir, Yozgat, Nevsehir, Sivas gibi sehirler bundan faydalanirken, bizim geri kalmamamiz gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA