Yeni Yilda Hedeflerinize 8 Adimda Ulasin

Medline Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, büyük hedeflere küçük adimlar atilarak ulasildigini belirterek, yeni yil hedefleri koyarken dikkate alinmasi gerekenleri anlatti.

Yeni Yilda Hedeflerinize 8 Adimda Ulasin
Fulda Karaçiçek, yaptigi açiklamada, kimi zaman neseyle, güzelliklerle kimi zaman da hüzün ve zorluklarla geçen bir yili daha geride biraktiklarini ifade ederek, "Simdi yeni yil için kendimize dair yeni hedefler belirleme vakti. Ancak bu hedefleri belirlerken kendimizi tanimamiz ve gerçekçi olmamiz gerekiyor. Yoksa yil sonunda hayal kirikliklari yasamak isten bile degil. Çogumuz hayatta kendimiz için hedefler koyariz. Is degistirmek, sigarayi birakmak, spora baslamak, daha saglikli bir yasam sürdürmek gibi. Fakat alinan bu kararlar genellikle pek uzun ömürlü olmazlar ve sonuç alinamadan yarida birakilir. Su anda ise uzun bir yilin daha basindayiz ve eger henüz kendinize yeni yil hedefleri olusturmadiysaniz simdi tam sirasi” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, yeni yil hedeflerini koyarken su önerilerde bulundu:

"Zaman içinde olabilecek degisimleri saglayan kisiler bizleriz. Önemli olanda bu hedeflere ulasmak için hangi adimlari atmamiz gerektigidir. Biz buna ‘hedef belirleme’ diyoruz. Ancak hedef belirlerken dikkat etmemiz gereken bazi noktalar var. Birey, kendisine neyin iyi gelecegini belirledigi taktirde o duyguya ulasmak için çalismalara da kolaylikla baslayacaktir.

Hedefleriniz gerçekçi olsun

Sadece ulasabileceginiz hedeflerde karar kilin. Bunun için de yol haritanizda sikça karsiniza çikacak ekonomik durumunuzu, zamaninizi ve ailenizi de göz önünde bulundurdugunuzdan iyice emin olun. Aksi takdirde hedefleriniz bir sonraki yila ertelenen hayaller olmaktan öteye geçmeyecektir.

Hedeflerinizi küçük adimlara bölün

Belirlediginiz bir hedefi bir anda gerçeklestirmeye çalismaniz sizin için çok yorucu veya zor olabilir. Bu nedenle hedeflerinizi netlestirdikten sonra onu gerçeklestirmek için ara hedefler belirleyin. Sonra da bu yolda düzenli adimlar atarak ana hedefinize ulasmaya çalisin.

Net olun

Yeni yildan beklentileriniz için kendinize karsi net cümleler kurun. Örnegin; ’Bu sene daha çok egzersiz yapacagim’ demek yerine, ’Yeni yilda haftada 3 gün spor salonuna gidecegim’ deyin. Ya da ’Bu yil kesinlikle para biriktirecegim’ demek yerine, bütçenize göre bir miktar belirleyerek yeni yilda o miktari her ay banka hesabiniza yatirin.

Zaman çizelgesi olusturun

Bir zaman çizelgesi olusturun. Hedeflerinizi ve bunlari ne kadar zaman içinde hayata geçireceginize dair yazili bir plan hazirlayin. Zamanla gerçeklestirdiginiz her hedefin üzerini çizin. Böylece neleri hayata geçirebildiginizi görmenin mutlulugunu yasayarak diger hedefleriniz için motive olun.

Is birligi yapin

Hedefleriniz ve onlari gerçeklestirme konusunda çevreniz ve ailenizden yardim istemekten çekinmeyin. Kendi basiniza bas edemediginiz bir durumu ortadan kaldirma ile ilgili hedefler konusundaysa isin uzmanindan yardim alin. Örnegin fazla kilolarinizdan kurtulmak için bir diyetisyene basvurun.

Kendinizi ödüllendirin

Hiçbir basari sans eseri meydana gelmez; mutlak surette çaba ve azim gerektirir. Siz de basarilarinizin farkina vararak bunlarla gurur duyun ve ulastiginiz her hedef için mütevazi de olsa kendinizi mutlaka ödüllendirin.

Inancinizi kaybetmeyin

Yil içerisinde hedeflerinize giden yolda kimi aksamalarin ve basarisizliklarin olabilecegini unutmayin. Bu gibi durumlarda inancinizi ve cesaretinizi kaybetmeyin. Yeter ki gerçekçi hedeflere ulasabilmede çaba göstermekten vazgeçmeyin ve en sonunda çabanizin karsiligini göreceginizi aklinizdan çikartmayin."
Kaynak: İHA