Sindirgi'ya Dogal Gaz Müjdesi

Balikesir’in Sindirgi ilçesine Dogal Gaz’in gelecegi müjdesi Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas tarafindan verildi. Sehrin büyük bir çogunlugu Jeotermal enerji ile isinirken jeotermalin ulasamadigi noktalar basta olmak üzere 2022 sonuna kadar dogal gaz ile bulasarak sehrin temiz havasina katki sunacak.

Sindirgi'ya Dogal Gaz Müjdesi
Sindirgi Belediyesi tarafindan müracaat edilen dogal gazin ilçe merkezine getirilmesi ile ilgili yatirim programinin da önünü açmis oldu.

Kararnameye göre dogal gaz hatti çalismalarindan sonraki üst yapi düzenlemeleri belediyelere ait olacagindan Sindirgi Belediyesi tarafindan da dogal gaz ile ilgili gündem yeni yilin ilk meclisine tasindi. Dogal gaz çalismalari ile ilgili karar Sindirgi Belediyesi meclisinden de oy birligi ile geçti.

Ilk etapta Kalemderesi - Akhisar Caddesi - Serif Pehlivan Caddesi arasindaki Baglar içi olarak bilinen bölgede Kalemderesi yakinlarina kurulacak dagitim merkezi ile ilk etapta bin 200 konuta 2022 Aralik ayina kadar dogalgazin ulastirilmasi planlaniyor. Daha sonraki yillarda ise etap etap ilçenin tamamina dogal gaz ulastirilacak. Alt yapi çalismalari sirket tarafindan yürütülecek, üst yapi isleri ise Sindirgi Belediyesi tarafindan gerçeklestirilecek. Bu sebeple de öncelikli bölge hem Jeotermal isitmanin olmamasi hem de üst yapinin henüz yapilmamis olmasi sebebiyle Baglariçi bölgesi belirlendi. Kocakonak bölgesindeki imar planlarinin tamamlanmasi ile birlikte öncelikli bölgeler arasinda yer aliyor. Konut isitmasi ile baslayacak dogal gaz projesinde öncelikli hedef ise tasimali sistemin yerine boru hattinin dösenmesi. Boru hattinin dösenmesi ile birlikte dogal gaz sanayi alaninda da kullanilabilecek.

Dogal gaz ile dogal sehir Sindirgi daha temiz bir havaya sahip olacak

Ucuz ve çevreci enerji jeotermalle isinmanin sehrin birçok alanina yayilmasi ile birlikte hava kirliligin önemli ölçüde azaldigini belirten ve jeotermalin olmadigi bölgeler basta olmak üzere çevreci enerjinin kullanilmasi ile birlikte dogal sehrin daha temiz bir havaya sahip olacagini belirten Sindirgi Belediye baskani Ekrem Yavas, “Sindirgi’da Jeotermal çok önemli bir noktada. Yüzde 65’ine yakin evimiz bugün jeotermalle isiniyor. Ve simdi yeni bir yatirimin arifesindeyiz. Dogalgaz için Sindirgi’da çalismalar basliyor. Bugün itibariyle meclis kararimizi da aldik. Aksa Gazla yaptigimiz çalismalar neticesinde insallah 2022’nin en geç Aralik ayinda bin 200’e yakin konut Sindirgi’da dogalgazla isinmis olacak. Tabi biz 2019 yilinda dogalgaz gelsin Sindirgi’ya diye basvuruda bulunmustuk. Cumhurbaskanimizin da yaptigi çalismalarla ülkemizin çogu yerinde yapilan çalismalarla Sindirgi’da bunlarin içine dâhil oldu. Ve çikan kararla da beraber Sindirgi dogalgaz gelecek ilçeler arasinda yer aldi. Öncelikle tesekkür ediyorum Cumhurbaskanimiza. Yapilan dogalgaz çalismasi birinci etapta Baglar içi olarak bildigimiz mezarligin üst taraflari yani güney kesimi ve akabinde yine kanala dogru olan kismi ve Jeotermalin bulundugu bölge de de öncelikle o bölgelerde zamanla dogalgaza kavusmus olacaktir. Yani Sindirgi’nin bütününü kapsayan bir protokolümüz var. Sadece bu bölge degil ama birinci bölge burasi ikinci, üçüncü olarak yani belki 3 yil sonra da Sindirgi’nin tamami dogalgazla bulusmus olacak. Kocakonak bölgemizde öncelikli bölgelerimiz arasinda. Ancak imar planlarinin tamamlanmasi ile birlikte dogal gaz çalismalari baslayacak. Konut isitmasindan sonra öncelikli hedefimiz, dogal gazin boru sistemine geçilmesi. Bu sayede dogal gaz sadece konutlarda degil, sanayide de kullanilabilecek. Bu sistemde temiz havanin yaninda istihdama da katki sunacak. Ilçemize hayirli olsun” dedi.

Kaynak: İHA