Mesleki Egitim Merkezi Programlari OSB'de Basliyor

Denizli geneli 47 mesleki egitim veren lisede uygulanan ’Mesleki Egitim Merkezi’ programi, Organize Sanayi Bölgesi’ne de açiliyor.

Mesleki Egitim Merkezi Programlari OSB'de Basliyor


Milli Egitim Bakanliginin hayata geçirdigi Mesleki Egitim Merkezi Programi tüm meslek liseleri bünyesinde uygulanmaya basladi.

Mesleki Egitim Merkezi Programlari ile mesleki ve akademik hedeflerine ulasirken bir sekilde örgün egitim disi kalmis veya sonradan meslek edinip yeterliliklerini belgeleyememis kisiler için ustalik, kalfalik ve çiraklik egitimleri verilerek istihdam ve is hayatina yönelik çözümlerin üretilmesi amaçliyor. Denizli geneli 47 mesleki egitim veren lisede Mesleki Egitim Merkezi Programi uygulaniyor. Ayni zamanda Organize Sanayi Bölgelerinde çalisanlarin programlardan yararlanmalari adina OSB Mesleki Egitim Merkezi Irtibat Bürolari açiliyor.

“Devlet katkisi olarak Bakanligimizca karsilanacak”

Honaz ilçesi ziyareti kapsaminda Il Milli Egitim Müdürü Süleyman Ekici, OSB Bünyesinde açilan Mesleki Egitim Merkezi Bürolarini ziyaret etti. Milli Egitim Bakanliginin mesleki egitimde yeni bir paradigma degisimine gittigini ve mesleki egitim merkezi modeline dogru bir yönelis oldugunu belirten Müdür Ekici “Ilimizin dört bir yaninda Mesleki Egitim Merkezi Programlarimizla ögrencilerimiz ve halkimizin mesleki egitim alarak üretim çarkinda, mesleginde yetkin ve belgeli birer birey olmasi için çalisiyoruz. Açtigimiz Mesleki Egitim Merkezi Programlarinda haftada 1 gün okulda teorik egitim, 4 gün ise isletmede beceri egitimi verilerek Mesleki Lisesi Diplomasi ile birlikte çiraklik, kalfalik, ustalik belgesi ve isyeri açma belgesi ile vatandaslara is kurma imkâni sunuluyor. Yas siniri olmaksizin ortaokul mezunu herkesin kayit yaptirabildigi programda is kazasi ve meslek hastaliklarina karsi sigorta yapilmakla birlikte; 9, 10, ve 11. siniflarda asgari ücretin en az yüzde 30’u maas, 12. sinifta ise asgari ücretin en az yüzde 50’si maas devlet katkisi olarak Bakanligimizca karsilanacak” dedi.



“Kalfalik ve ustalik sinavlarina girme hakki taniniyor”

Diploma alma firsati sundugunu belirten Müdür Ekici, “33 alan 181 dalda mesleki egitim firsati ile önceki ögrenmelerin taninmasi kapsaminda geçmis çalismisliklarin degerlendirilmesi sonucunda kalfalik ve ustalik sinavlarina girme hakki taniniyor. Ustalik belgesi sahipleri ile ön lisans ve lisans mezunlarina yüz yüze veya çevrimiçi egitimle usta ögreticilik belgesi alma firsati verilirken, ustalik ve kalfalik belgesi sahiplerine 1 yillik egitim ile Meslek Lisesi diplomasi alma firsati sunulmaktadir. Mesleki anlamda büyük avantajlar saglayan böylesine önemli bir programin yayginlastirilarak kitlelerin daha kolay ulasabilmesi adina ilimizdeki Organize Sanayi Bölgelerimizde de irtibat bürolari açiyoruz. Bu kapsamda Honaz Ilçemizde;, Denizli Deri Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü ile Honaz Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü Bünyesinde “OSB Mesleki Egitim Merkezi Irtibat Bürosu” açtik. Bu bölgelerimizde ki vatandaslarimiza da daha kolay ulasma imkanimiz oldu” ifadelerini kullanildi.
Kaynak: İHA