40 Yillik Hasret Sona Erdi

Bursa’nin Iznik ilçesinde 40 yil önce son bulan el dokumaciligi, tezgâhlarin gelmesiyle tekrar basladi.

40 Yillik Hasret Sona Erdi
Iznik Belediyesi ve S.S. Iznik Kadin Üreticiler Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’nin tesebbüsleri, Bursa Büyüksehir Belediyesi Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’nin destekleri ile temin edilen dokuma tezgâhlari Derbent Mahallesinde faaliyete basladi.

Iznik Belediyesine ait bir bina Fen Isleri Müdürlügü ekipleri tarafindan uygun hâle getirilerek bu is için tahsis edildi. Bir yil önce arastirma çalismalarina baslanan ve faaliyetine baslayan el dokumalari atölyesini Iznik Kaymakami Recai Karal, Belediye Baskani Kagan Mehmet Usta, S.S. Iznik Kadin Üreticiler Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Zeliha Peste ziyaret etti. Burada Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi sorumlusu Mehmet Ünal’dan bilgi aldilar.

Derbentli kadinlarin dokuma tezgâhlarinin gelmesiyle mutluluklarinin gözlerinden okundugunu belirten Baskan Mehmet Usta “Bugün Derbent ve Iznik için önemli bir gün. 40 yil sene evvel buralarda üretilen el emegi göz nuru el dokumalari bugün yeniden canlaniyor. Derbentli kadinlarimizin mutluluklarini gözlerinden görüyoruz. Bizler de mutluyuz. Burada belirli bir süre kurs alacaklar. Tezgâhlara alisip üretime geçecekler. Bizler degerlerimize sahip çikmak maksadiyla göreve geldigimiz ilk günden bu yana unutulan degerlerimizi arastiriyor ve gün yüzüne çikariyoruz. Bir çok degerimizin cografî isaret tescil belgesini aldik. Derbent el dokumalari için de cografî isaret belgesi müracaat dosyamiz hazir. Bunun da belgesini alarak bir dünya markasi hâline gelmesi için elimizden geleni yapacagiz. Ben bu vesile ile buranin faaliyete geçmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA