Kazakistan'da OHAL Ilan Edildi

Kazakistan’da akaryakit zammi protestolarinin çatismalara dönüsmesi ve göstericilerin hükümet binalarini basmasinin ardindan ülke genelinde olaganüstü hal (OHAL) ilan edildi. Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ülkedeki krizin asilmasi konusunda Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim talep etti. Araliksiz süren protestolarda ise 8 kisinin hayatini kaybettigi, 317 kisinin de yaralandigi açiklandi.

Kazakistan'da OHAL Ilan Edildi


Kazakistan, sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasiyla sokaklara dökülen protestocularin hükümet binalarini basip atese vermesinin ardindan son yillarin en büyük krizini yasiyor. Zam protestolarinin siddet olaylarina dönüsmesiyle su ana kadar baskent Nursultan, Mangistau ve Almati’da geçerli olan olaganüstü hal (OHAL) uygulamasi ülke geneline genisletildi. Akorda Sarayi Basin Servisi, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev’in ülke geneline OHAL ilan edilmesine iliskin kararnameyi imzaladigini duyurdu. Tüm bölgelerde 5 Ocak aksamindan itibaren 19 Ocak’a kadar olaganüstü hal uygulamasi baslatildi.

Tokayev, Kazakistan Güvenlik Konseyi Baskanligini üstelendigini duyurdugu konusmasinda, kitlesel protestolarin arkasinda dikkatlice düsünülmüs bir plana sahip, "finansal olarak motive edilmis komplocular" oldugunu belirterek, "Bu nedenle cumhurbaskani olarak bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Baskani olarak mümkün oldugunca sert davranmayi planliyorum" ifadelerini kullandi. "Ne olursa olsun baskentte bulunacagim" diyen Tokayev, "Kazakistan tarihindeki en kara günleri hep birlikte asacagiz" seklinde konustu.

Tokayev, "Kazakistan’in siyasi dönüsümü için yeni teklifler" sunacagina dair güvence verdi.

Tokayev, KGAÖ’den yardim istedi

Cumhurbaskani Tokayev, televizyonda yayinlanan ikinci konusmasinda ise ülkedeki huzursuzlugu "terör tehdidi" olarak nitelendirerek, "Bu, devletin bütünlügünü zedelemektir ve en önemlisi vatandaslarimiza yönelik bir saldiridir" ifadelerini kullandi. Tokayev, ülkedeki krizin asilmasi konusunda Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü’ne (KGAÖ) üye ülkelerinin liderlerinin Kazakistan’a yardim etmeleri için örgüte basvurdugunu duyurdu. Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü’nde Ermenistan, Belarus, Kirgizistan, Rusya, Tacikistan ve Kazakistan bulunuyor.

Protestolarda 8 kisi hayatini kaybetti, 317 kisi yaralandi

Kazakistan Içisleri Bakanligina göre devam eden protestolarda 8 polis memuru ve Ulusal Muhafiz askeri hayatini kaybetti, 317 kisi yaralandi. Vandalizm ve yagma eylemlerinin provokatörler tarafindan organize edildigi belirtilerek, "Asiri kalabaliklar tarafindan yüzlerce kisi yaralandi" ifadeleri kullanildi. Kazakistanlilara "provokasyonlara boyun egmeme" çagrisinda bulunuldu.
Kaynak: İHA