Sudan Basbakani Hamduk Istifa Etti

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk görevine iade edilmesinden yaklasik 2 ay sonra istifa ettigini açikladi.

Sudan Basbakani Hamduk Istifa Etti


Sudan’da siyasi kriz devam ediyor. Ülkede geçtigimiz sene 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardindan 21 Kasim’da görevine iade edilen Basbakan Abdullah Hamduk, yeniden göreve gelmesinden yaklasik 2 ay sonra istifa ettigini duyurdu. Hamduk televizyonda yaptigi konusmada, "Basbakanlik görevinden istifa ettigimi duyuruyorum" ifadelerini kullanarak, "Bu görevi vatanimin diger ogullarina ve kizlarina birakiyorum” dedi.



Hamduk, halk, hükümet ve ordu arasindaki siyasi huzursuzlugun çözümünün ancak "tüm taraflarin diyalog kurmasiyla" çözülebilecegini açikladi.



Ne olmustu?

Sudan’da geçtigimiz sene 25 Ekim’de Basbakan Abdullah Hamduk ile aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olaganüstü hal ilan ederek sivil yönetimi feshettigini duyurmustu. Basbakan Hamduk ertesi gün ev hapsine alinmasi sartiyla serbest birakilmisti. Egemenlik Konseyi Baskani El Burhan, 11 Kasim’da yayinladigi kararname ile Egemenlik Konseyi’nin yeniden kuruldugunu duyurmustu. Darbenin ardindan halk ayaklanmis ve gösteriler patlak vermisti. 21 Kasim’da ise El-Burhan ve Hamduk anlasmaya varmis ve Hamduk’un yeniden basbakan olarak göreve gelmesine karar verilmisti. 25 Ekim’den bu yana devam eden protestolarda 56 kisi hayatini kaybetti.
Kaynak: İHA