Van'da Usta Ögreticiler Bir Araya Geldi

Van Kültür ve Turizm Il Müdürü Erol Uslu, ‘Kültür-Turizm-Sanat-Medya Bulusmalari’ etkinlikleri kapsaminda kentin tanitimina katki sunan el sanati ustalariyla bir araya geldi.

Van'da Usta Ögreticiler Bir Araya Geldi


Kültür ve Turizm Il Müdürlügü, ‘Kültür-Turizm-Sanat-Medya Bulusmalari’nin ikincisinde “El Emegi Göz Nuru, Geleneksel Sanatlar” adi altinda dokuma, savatli gümüs islemeciligi, çömlekçilik, müzik aleti yapimi ustalariyla Türk süsleme sanatlari; ebru, tezhip, hüsn-i hat sanatkârlari ile bir araya geldi. DAKA’da düzenlenen toplantida konusan Kültür ve Turizm Il Müdürü Erol Uslu, el sanatlarinin, kültürel degerlerin yasatilmasi ve korunmasinda önemli rol üstlendigi gibi, geçmisten günümüze toplumun yasayis, inanç ve ekonomik olanaklari hakkinda da bilgi verdigini ifade etti.

Van’da üretilen geleneksel el sanatlarinin özgün, otantik ve yöresel özellikleri ile öne çiktigini belirten Uslu, “Van, geleneksel el sanatlarini degisen ve gelisen üretim araçlarina karsi koruyabilmis nadir yerlerdendir. Fabrikasyon ürünlerinin yayginlastigi bir dönemde ’El Emegi Göz Nuru’ sanatlarimizi üretmeye devam etmis ve bu gelenegi sürdürmeyi basarmistir. Bu güzel gelenegin gelecege aktarilmasi siz degerli sanatkârlarimizin emegiyle olmaktadir. Müdürlük olarak vermis oldugunuz emegin karsiligini almaniz için üzerimize düseni yapmaya haziriz. Van’da üretilen kilim, savatli gümüs ve diger el sanati ürünlerin turistik ürün olarak deger görmesi ve daha genis bir pazara sahip olmasi için etkin tanitim çalismalari ve gelenegin sürdürülmesi için yeni ustalarin yetistirilmesine yönelik adimlar attik” dedi.



Kültür ve Turizm Il Müdürlügü olarak geleneksel el sanatlari ve Türk süsleme sanatlarinin kaybolmamasi için kurslar açtiklarinin altini çizen Uslu, “Geleneksel el sanatlari ve Türk süsleme sanatlarinin kaybolmamasi, gelecek kusaklara aktarilmasi ve yeni ustalarin yetismesi için Bakanligimizin onay ve destekleriyle her sene el sanatlari ve Türk süsleme sanatlari kurslari açiyoruz. Geçen sene pandemi kosullarina ragmen iki kursumuzu tamamladik. Bu sene nisan ayinda açmayi planladigimiz üçü geleneksel el sanati, ikisi Türk süsleme sanati olmak üzere bes ayri kursumuz bulunmaktadir. Usta ve sanatkârlarimizla el ele verip, atalarimizin bize miras biraktigi bu gelenekleri, özünü kaybetmesini engelleyerek, sizin emek ve gayretinizle gelecek nesillere aktaracagiz” ifadelerini kullandi.

Toplanti Vanli sanatkârlarin icra ettikleri sanat dallari ile ilgili sorun ve bu sorunlarin çözüm önerileri üzerine istisarede bulunmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA