Üsküdar'da Bogazin Sulari Nefes Aldi

Üsküdar’da 15 dalgicin katilimiyla su alti temizligi yapildi. Denizalti kameralariyla yapilan tarama sonrasi denizin derinliklerinden çikarilan is makinasi lastigi, telefon, cam sise ve çok sayida atik Çengelköy Sahil’de sergilendi.

Üsküdar'da Bogazin Sulari Nefes Aldi
Üsküdar’da ‘Deniz Dibi Temizligi Seferberligi’ basladi.

Yürütülen çalismalar kapsaminda Üsküdar Belediyesi ekipleri ve 20 Üsküdarli dalgiç, denizalti kameralariyla denizin dibini tarayarak atiklari topladi. Denizden poset, cam, plastik, teneke kutu, pet sise gibi çok sayida atik çikarildi. Denizin derinliklerindeki korkutan tabloyu ortaya koyan atiklar Çengelköy’de kurulan alanda sergilendi. Ayrica 15 dalgicin basrol oynadigi seferberlikte denizin dibinden çikarilan atiklarin fotograflari da sergiye dönüsecek. Öte yandan, Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen’inde yer aldigi çalismada vatandaslar sergiye yogun ilgi gösterdi.

“Denizin derinliklerinden çikanlari görünce hayretler içerisinde kaldik”

Etkinlige katilim saglayan Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, “Denizlerimizin içler acisi halini tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz. Üç tarafi denizlerle çevrili cennet bir vatanimiz var ama bunun kiymetini bilmiyoruz. Denizin derinliklerinden çikanlari görünce hayretler içerisinde kaldik. Burada televizyonlar, telefonlar, is makinesi lastikleri, kapilar, sandalyeler hatta silahlar dahi çikiyor. Yani vatandas normalde ne kadar çöpe atilmasi gereken atik varsa isin kolayina kaçarak denize firlatmis. Zannediyoruz ki denize attigimiz bu çöpler yok olup gidiyor. Halbuki öyle bir sey asla mümkün degil. Mesela cam dogada 5 bin yil içerisinde yok oluyor. Plastik bin yilda yok oluyor. Metal bin 500 yilda yok oluyor. Dolayisiyla Bu güzel denizlerimizi kirleterek aslinda gelecegimizi karartiyoruz. Türkiye su an deniz kirliliginin bedelini agir bir sekilde ödüyor. Olusan kirlilik sebebiyle balik çesidimiz dahi azaliyor. Denizlerimizi kirletirsek baligin hamsinin burada ne isi var” dedi.



“Lütfen denizlerimizi temiz tutalim”

Vatandaslarin konu üzerinde duyarli olmasi gerektigini belirten Baskan Hilmi Türkmen, “Su an burada 15 tane dalgicimiz denizin dibinden atiklari çikariyor. Denizde görmek istemedigimiz ne varsa hepsi burada. Biz bu konuda bir farkindalik olusturmak istiyoruz. Denize bu çöpler atildiginda yok olmuyor ve denizi kaybediyoruz. Denizdeki hayati da kaybediyoruz. Aslinda gelecegimizi kaybediyoruz. Bütün vatandaslarimizin gençlerimizin bu konuda duyarli olmasi gerekir. Lütfen denizlerimizi temiz tutalim. Denizlerimiz bu atilan çöplerin faturasini agir keser” diye konustu.

Kaynak: İHA