OKE'den Enerjiye Yerli Katki

Oltan Köleoglu Enerji (OKE) tarafindan Karaman’a kurulan Avrupa’nin en yüksek kapasiteli Biyokütle Enerji Santrali 1 Ocak 2022 itibari ile temiz enerji üretimine basladi.

OKE'den Enerjiye Yerli Katki
Yilda 320 milyon kilowatt saat (kwh) elektrik üretecek olan santral, yaklasik 200 bin hanenin elektrik ihtiyacini karsilayacagi gibi 100 bin çiftçiye 250 milyon lira dogrudan ek gelir imkani saglayacak. Bünyesinde 250 isçi çalistiran santral, dolayli olarak 10 bin kisiye de istihdam saglamis olacak.

“Biyokütle enerji santrali tamamen yerli ve millidir”

Biyokütle Yatirim Koordinatörü Anil Badem, Karaman’in Suduragi beldesi yakinlarinda kurulan ve üretime bu yilbasinda baslayan Biyokütle Enerji Santrali’nin temiz enerji üretimi ile tamamen yerli ve milli oldugunu söyledi.

Badem, dünyada en önemli çevre sorunu haline gelmis olan ve gelecek nesillerin hayatini tehdit eden iklim degisikligi ile mücadele kapsaminda çözüm yenilenebilir enerji kullaniminin artirilmasi dogrultusunda bu tür yatirimlarin tesvik edildigini belirterek, “Yenilenebilir enerji türleri içerisinde biyokütle anahtar bir rol oynamaktadir. Çünkü günes panelleri günes varken elektrik üretebilmekte, rüzgar santralleri rüzgar varken çalisabilmektedir. Hava durumundan bagimsiz olarak düzenli ve sürekli çalisabilecek en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarindan birisi biyokütle enerjisidir” dedi.

Badem, sözlerine söyle devam etti:

“Yenilenebilir enerji kaynaklari içerisinde önemli bir yere sahip olan biyokütle, sürdürülebilir kalkinma modelleri içerisinde çevre ve enerji fonksiyonlari açisindan önemlidir. Biyokütle sadece sürdürülebilir kalkinmaya katkida bulunmakla kalmayip, ayni zamanda dünya nüfusunun tamamina enerji güvenligi saglamakta ve sera gazi emisyonlarini azaltmaktadir. Yerli ve yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda, ülkemizin kaynaklari ile yatirimlar gerçeklestiren, yogun AR-GE faaliyetleri yürüten Oltan Köleoglu Enerji olarak ülkemizin degerlendirilmeyen tarimsal ve orman ürünleri atiklarini elektrik enerjisine dönüstürerek, ithalatimizin en büyük kalemi olan enerji alaninda ülke ekonomimize katma deger üretmek amaciyla 2018 yilinda Çorum Mecitözü ilçesinde 5 megawatt (mw), 2020 yilinda Afyonkarahisar Çay ilçesinde 27 mw, 2021 yili Ocak ayinda Samsun Çarsamba ilçesinde 27 mw Biyokütle Enerji Santrali Projelerimiz tamamlanmis ve devreye alinmistir. Ardindan alaninda Türkiye ve Avrupa’nin en yüksek kapasitesine sahip 40 mw Karaman Biyokütle Enerji Santralimiz 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile temiz enerji üretimine baslamistir. Projemizin gerçeklestirildigi Karaman Suduragi beldesi ve komsu ilçelerdeki çiftçiler düsünüldügünde toplamda, yaklasik 100 bin çiftçiye dogrudan ek gelir imkani saglanarak, ciddi bir kirsal kalkinma hamlesi gerçeklestirilecektir. Satin alinacak olan tarim ve orman ürünleri atiklari ile bölgelere her yil yaklasik 250 milyon lira dogrudan gelir destegi saglanmis olacaktir. Her yil aniz yakilmasi neticesinde, tarim arazilerimizde ciddi verim kayiplari ve hava kirliligi olusmaktadir. Aniz olarak yakilan ayçiçek, çeltik ve misir saplari, projelerimiz ile ülke ekonomisine kazandirilacak, tarimsal verim artirilacak ve çevresel kirliligin önüne geçilecektir. Proje ile aniz yakilmasinin önüne geçildiginde, tarim arazilerimizde verim artisi saglanacaktir. Bu sayede saglanan verim artisi ile her yil binlerce dekar arazinin tarimsal üretimine es deger bir kazanim ortaya çikacaktir.”

“Günes enerji santrali ve modern sera projesi”

Ileriki asamada sera projelerinin oldugunu da kaydeden Anil Badem, “Projemizin ilerleyen asamalarinda tesisin iç enerji ihtiyacini karsilayacagimiz hibrit günes enerji santrali ve sistemin atik isisinin degerlendirilecegi 90 bin metrekare alan üzerine modern topraksiz sera kurulmasi planlanmaktadir. Tesisin ilerleyen asamalarinda devreye almayi düsündügümüz günes enerji santrali ve modern sera projelerimiz ile bölgede yasayan 100 kadin çiftçiye ilave istihdam olusacaktir. Yenilenebilir enerji kaynaklarimizdan günes enerjisi, biyokütle enerjisi ve modern tarimin kesistigi model bir proje ortaya çikacaktir. Bu vesileyle dünyayi ve insanligi tehdit eden iklim degisikligi konusunda CO2 (karbondioksit) salinimi azaltilacaktir“ diye konustu.

Kaynak: İHA