Koyunlarin Kuzulama Dönemi Basladi

Erzincan’da kar yagisi ve soguklarin etkili oldugu bugünlerde koyunlarin kuzulama dönemi basladi.

Koyunlarin Kuzulama Dönemi Basladi
Her yil kasim ayi ve bahar döneminde yasanan kuzu dogumlari, Erzincan’da bu sene ocakta basladi.

Kemah ve Iliç ilçelerinde yogun kar yagisi ve soguklarin iyice hissedildigi bugünlerde baslayan koyunlarin kuzulama dönemi, küçükbas hayvan yetistiricilerinin mesaisini artirdi.

Yetistiriciler, kisin baslayan dogumlara dikkat edilmedigi zaman birçok kuzunun telef olabilecegini belirtti.

Yaylada kurduklari seyyar agilda küçükbas hayvan yetistiren Savak asiretinden küçükbas hayvan yetistiricileri, gün boyu yeni dogan kuzulara vakit harcadiklarini belirtti.

Yeni dogan kuzularin süt emme aliskanligi edinmesi ve koyun yavrusunu taniyana kadar baslarinda beklediklerini dile getiren yetistiriciler, "Hayvanlarimizdan daha çok verim almak için kis aylarinda merkezi yerlere geliyoruz. Burada seyyar agillar yaptik ve hayvanlarimizi besliyoruz. Havalarin soguk olmasiyla kuzularin dogma dönemi de basladi.

Disaridaki yemliklere hayvanlarin yemini koyuyoruz. Daha sonra hayvanlari tekrar içeri aliyoruz. Zaten gün boyu çok yogunuz." dedi.

Hayvanlari yemledikten sonra yeni dogan kuzularla ilgilendiklerini ifade eden küçükbas hayvan sahipleri, "Çünkü havalar soguk ve kuzularin telef olmamasi için çok dikkatli davraniyoruz. Gece devamli agillari gezerek yeni dogan kuzulari kontrol ediyoruz. Bazi kuzularin annesi ölüyor. Burada farkli yöntemlere basvuruyoruz ve ikiz getiren koyunun yanina vererek süt emmesini sagliyoruz. Bazen de doguran koyunun kuzusu ölüyor. Ikiz getiren baska bir koyunun yavrusunu yanina getirerek kuzuyu beslemesini sagliyoruz. Simdi baslayan kuzu dogumlari Subat ayinin sonuna kadar devam ediyor. O vakte kadar bütün koyunlar dogmus oluyor." ifadelerine yer verdiler.
Kaynak: İHA