Ayakkabida 1 Milyar Dolarlik Ihracat

Ayakkabi sektörü 2022 yilina 1 milyar dolarlik ihracat rekoru ile girdi. Sektör Ocak-Aralik 2021 tarihleri arasinda 1 milyar dolarlik kritik esigi geçip rekor seviye ulasirken, 2022 yilina yüzde 23’lük bir büyüme oraniyla girdi.

Ayakkabida 1 Milyar Dolarlik Ihracat
2021 yili Ocak-Aralik döneminde deri ve deri mamulleri ürün gruplari içerisinde en çok ihracat ayakkabi ve aksamlari ürünlerinde gerçeklesti. Bu ürün grubunda 1 milyar 6 milyon dolarlik ihracat gerçeklesirken, ayakkabi ve aksamlari ihracatinda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 23 oraninda artis kaydedildi. Ayni ürün grubunun toplam deri ve deri ürünleri ihracati içerisindeki payi ise IDMIB verilerine göre 2021 yili Ocak-Aralik döneminde yüzde 58,3 olarak açiklandi. En çok ihracat ise Rusya’ya gerçeklesti.

En çok ihracat Rusya’ya gerçeklesti

Verilere göre ayakkabi ürün grubu ihracatinda, 2021 yili Ocak-Aralik döneminde geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 23 oraninda artis kaydedildi, ihracat 818,4 milyon dolardan 1 milyar 6 milyon dolara çikti. 2021 yili Ocak-Aralik döneminde Türkiye tarafindan en çok ayakkabi ve aksamlari ihracati yapilan ilk 10 ülke siralamasinda, bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 24,5 oraninda artis kaydedilen Rusya lider konumunda yer alirken, bu ülkeye yapilan ihracatimiz 82,5 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Türkiye dünyanin 6. büyük üretim merkezi

1 milyar dolarlik ihracat rakamina ilk kez ulastiklarini belirten Türkiye Ayakkabi Sanayicileri Dernegi (TASD) Baskani Berke Içten, “Yillik; 550 milyon çift üretim kapasitesine sahip olan ayakkabi sektörümüz, dünyanin 5. büyük ihracat merkezi konumunda bulunurken, Türkiye ayni zamanda dünyanin 6. büyük üretim merkezi olarak yer aliyor.
Kaynak: İHA