Van'da 'Kadin Kooperatifleri Destek Programi Planlama Toplantisi' Düzenlendi

Van'da Birlesmis Milletler (BM) Gida ve Tarim Örgütü (FAO), Tarim ve Orman Bakanligi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin is birliginde "Kadin Kooperatifleri Destek Programi Planlama Toplantisi" gerçeklestirildi.

Ipekyolu ilçesindeki bir otelde gerçeklestirilen programa katilan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, toplumun yüzde 50'sini kadinlarin olusturdugunu söyledi.

- "Kadin, toplumun lokomotifi ve dinamigidir"

Sosyal, ekonomik, ticari ve siyasal hayatta hep erkeklerin görüldügünü belirten Bilmez, sunlari kaydetti:

"Kadinlarin bu alanlardaki sayisi oldukça azdir. Biz biliyoruz ki kadin elinin demedigi is, kesinlikle eksik kalmis bir istir. Kooperatifçilikte maalesef çok basarili örnekler sergilemis bir toplum degiliz. Belki de basarili olmamamizin sebebi, kadin kismini hep eksik tutmamizdan kaynaklandi. Bu çalisma sonunda kadinlarimiz, hem bal üretimi hem sebze yetistiriciligi hem de otlu peynir yapimi konularinda kooperatiflesip güzel bir örnek sergiler, erkeklere de örnek olurlar. Kadin eli deyince hayatta nelerin degistigini bize gösterecekler. Hayatimizin her alaninda daha çok kadini görecegiz. Kadin, toplumun lokomotifi ve dinamigidir. Van'da su ana kadar 150 kursiyer bu kurslara katildi. 50 kadinin kursu devam ediyor. Farkli kurslar sayesinde istihdami saglanan 61 kursiyerden 19'unun geçici koruma altinda olan yabancilardan olmasi beni ayrica mutlu etti."

- "BM'nin varlik nedeninin bu olmasi gerektigine inaniyorum"

Dünyada barisin saglanmasi gerektigini aktaran Bilmez, "Dünyada baris saglansaydi Afganli daglarda ölmezdi. Bizim bunu basarmamiz lazim. Siginmacilara, sinir boylarinda gida ve elbise vermek, dünyanin görevi sadece bu olmamali. Afganistanli ve Suriyelinin kendi ülkesinde, baris, güvenlik, huzur içinde yasayabilecek bir düzenin kurulmasi için tüm dünyanin seferber olmasi gerekiyor. Allah'tan dilegim yeryüzünde hiçbir insanin, hiçbir milletin göç etmek zorunda kalmamasidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün söyledigi gibi herkesin hem kendi ülkesinde hem dünyada barisi tesis etmek için çaba sarf etmesi gerekiyor. BM'nin varlik nedeninin bu olmasi gerektigine inaniyorum." diye konustu.

- "Tarim ve Orman Bakanligiyla çok yakin is birligi içinde çalisiyoruz"

Birlesmis Milletler (BM) Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman ise Van'da bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Kurulan kadin kooperatiflerinin desteklenmesini amaçladiklarini ifade eden Ahaduzzaman, "Bugün projenin bilesenlerini görüsmek ve tartismak için toplandik. Proje kapsaminda 2019'un sonundan bugün kadar ne tür ilerlemeler kaydettik, onlari konusacagiz. Tüm Tarim ve Orman Il Müdürlükleriyle uzun zamandir is birligimiz var. Yerelde Tarim ve Orman Il Müdürlükleriyle merkez de ise Tarim ve Orman Bakanligiyla çok yakin is birligi içinde çalisiyoruz. Bu is birligi sayesinde projenin basarili olmasini sagliyoruz." dedi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas da tarim sektörünün ülkenin ekonomik ve sosyal gelismesine önemli katkilar sagladigini belirtti.

Türkiye'nin sahip oldugu büyük tarim potansiyeliyle dünya tariminda önemli bir yer tuttugunu anlatan Görentas, söyle konustu:

"Van yaklasik 3,5 milyon küçükbas hayvan varligiyla ülkemizde ilk sirada yer almaktadir. Van'da 6 uygulamali Çiftçi Okulu'nda Çatak ilçesinde 25 kadin çiftçimize otlu peynir, Gevas ve Gürpinar ilçelerinde ise 50 kisiye küçükbas hayvan yetistiriciligi konularinda egitimler verdik. Gevas'ta 25 kadin çiftçimize aricilik, Özalp ilçesinde de 25 kadin çiftçimize büyükbas hayvan yetistiriciligi konularinda egitimler verdik. Bu egitimler neticesinde Gevas'ta uygulamali Çiftçi Okulu'na katilan 25 kadin için kooperatif kurmak için çalismalara basladik."

Programa, Van'in yani sira Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, Izmir, Kahramanmaras, Kilis, Manisa ve Sanliurfa, Tarim ve Orman Il Müdürlüklerinden proje temsilcileri katildi.

Kaynak: AA