'Koordinatör Vali' Mustafa Çiftçi, Sel Felaketinin Yasandigi Türkeli'deki Çalismalari Degerlendirdi Açiklamasi

'Tam manasiyla devletle milletin o bölgede bütünlestigini, yaralari hep beraber sardigini, hayati normal akisina döndürdügünü söyleyebilirim' 'Ilk defa bu afette sadece kaymakam veya vali yardimcilarindan degil, valilerin koordinatör olarak görevlendirildigi bir sisteme geçilmis oldu. Ben bunun da çok büyük faydalarini gördüm'

KEMAL CEYLAN - Sel felaketinin yasandigi Sinop'un Türkeli ilçesinde "koordinatör vali" olarak 24 gün görev yapan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, bölgede yaralarin devlet-millet is birligi ile sarildigini söyledi.

Çiftçi, 11 Agustos'ta yasanan sel felaketinin ardindan Içisleri Süleyman Soylu tarafindan Sinop'un Türkeli ilçesine "koordinatör vali" olarak görevlendirildi.

Çorum Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Recep Çiplak ile 13 Agustos'ta kara yolu ile Sinop'a ulasan Çiftçi, görev bölgesi olan Türkeli'ne kara yolu baglantisinin kapali olmasi nedeniyle gemi yolculuguyla ulasti.

Çiftçi, 24 gün "koordinatör vali" olarak görev yaptigi Türkeli'de yasadiklarini ve gözlemlerini AA muhabirine anlatti.

- "Helikopter iki ilçe arasinda adeta taksi gibi çalisti"

Sel felaketinin ardindan Türkeli'nin hem Sinop hem de Kastamonu tarafiyla baglantisinin kesildigini, bir yani deniz, diger yani orman olan ilçenin bir adaya dönüstügünü gördügünü belirten Çiftçi, vatandaslarin en büyük talebinin ilçe disina çikabilmekle ilgili oldugunu söyledi.

Yurt disindan gelen ve izinlerinin sonuna gelen vatandaslarin o günlerde bir an önce islerine dönebilmek istedigini anlatan Çiftçi, sunlari kaydetti:

"Yogun çalisma neticesinde pazar aksami Sinop baglantisi saglanmis oldu. Acil ihtiyaci olan vatandaslarimizin ilçe disina tahliyesi için Çanakkale'den feribot geldi. Türkeli ve Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçeleri arasindaki köprü de yikildigi için iki ilçe arasinda helikopter seferleri yapildi. Helikopter iki ilçe arasinda adeta taksi gibi çalisti. Yine helikopterlerle jeneratör, temel ihtiyaç malzemeleri ve tesisat malzemeleri tasindi."

Kara yolu ulasiminin kapali olmasi nedeniyle is makinelerinin Deniz Kuvvetleri Komutanligina ait çikarma gemisiyle ilçeye getirildigini aktaran Çiftçi, "Ilk çalismalara bu sekilde baslamis olduk. Ilk günlerde baglantilar kesik oldugu için genel sekreterimiz ilçenin tüm köy yollarinin envanterini çikardi. Nerede hasar oldugunu, hangi yollarin öncelikli çalisilmasi gerektigini tespit etti. Bazi yerlere yaya gitmek suretiyle detayli bir çalisma yapti." diye konustu.

Çorum merkez ve ilçe belediyelerinin yani sira Türkiye'nin dört bir yanindaki belediyelerden is makinesi destegi aldiklarini anlatan Çiftçi, söyle devam etti:

"Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi 11 araçlik filo gönderdi. Adana, Aksaray, Karaman, Eskisehir ve Ankara'dan, Türkiye'nin dört bir yanindan bize araçlar geldi. Yaklasik 100 araçlik filo ile iki hafta gibi kisa bir süre içinde bütün köy yollarinin baglantilarini açtik. Bütün köy yollarini, menfezleri, dere islahlarini elden geçirdik."

- "Operatör çay içmek için bile mola vermemis"

Vali Mustafa Çiftçi, çalismalar sirasinda kendisini duygulandiran diyalogu söyle anlatti:

"Çorum Il Özel Idaremizden bir operatör, köy yolunun açilmasi için gayretli sekilde çalisiyordu. Köylüler bana, operatörün yemek yemek disinda çay içmek için dahi araçtan inmedigini, hava kararana dek çalistigini ifade ettiler. Baska bir vatandas, 40 yil Almanya'da çalistigini, böyle bir çalismayi Avrupa'da görmedigini söyledi."

Türkiye'nin devletiyle, milletiyle kenetlenerek, 3 haftada sel afetinin yaralarini sardigini vurgulayan Çiftçi, sözlerini söyle sürdürdü:

"Üç haftada hayati normal akisina döndürmüs oldu. Çorum Komando Bölügü 44 kisilik ekiple Türkeli'ne geldi. Orada cami, okul, kamu kuruluslari hatta cadde ve sokaklarin temizlenmesinde yararliliklar gösterdiler. Yetmis alti birimi iki haftalik süreçte temizlediler. Çok büyük faydalari oldu. Sadece emniyet ve asayis açisindan degil, afet aninda milletimizin yaninda yer almak suretiyle afet yaralarinin sarilmasinda büyük yararlilik gösterdiler. Onun disinda gönüllüler de geldi. Sadece kamu görevlileriyle bu çalismalari yürütmemizin imkani yoktu. Türkiye'nin degisik yörelerinden örgütlenmis olarak gönüllü hareketler geldiler ve çalismalarimiza katki verdiler. Tam manasiyla devletle milletin o bölgede bütünlestigini, yaralari hep beraber sardigini, hayatin normal akisina döndürdügünü söyleyebilirim."

- "Koordinatör vali uygulamasi faydali oldu"

Çiftçi, sel felaketinin ardindan afet bölgesindeki çalismalarin koordinasyonu için ilçelere "koordinatör vali" görevlendirildigini hatirlatti.

"Koordinatör vali" uygulamasinin sel bölgesinde önemli faydalarini gördügünü belirten Vali Çiftçi, sunlari kaydetti:

"Ilk defa bu afette sadece kaymakam veya vali yardimcilarindan degil, valilerin koordinatör olarak görevlendirildigi bir sisteme geçilmis oldu. Ben bunun da çok büyük faydalarini gördüm. Daha önce 2011 Van depreminde vali yardimcisi olarak bölgede çalismistim ama bu sekilde koordinatör valilik sisteminin çok daha etkili oldugunu, koordinasyonu saglamada basarili sonuç verdigini gördüm. Zannediyorum ki bundan sonraki çalismalarda da bu sistem, bu sekilde devam edecektir. Afetin yaralarinin sarilmasinda basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere, Ulastirma ve Altyapi Bakanimiza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiza, Içisleri Bakanimiza, Tarim ve Orman Bakanimiza, belediyelerimize, il özel idarelerimize, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Allah devletimize milletimize zeval vermesin, bir daha da milletimize böyle afetler yasatmasin."
Kaynak: AA