Insaat Malzemeleri Ihracati Temmuz Ayinda 2,33 Milyar Dolar Seviyesinde Gerçeklesti

Türkiye IMSAD Insaat Malzemeleri Sanayi Dis Ticaret Endeksi, uzun tatiller nedeniyle çalisma gün sayisinin önemli ölçüde azalmasi, buna bagli olarak dis ticaret faaliyetlerinin de zayiflamasi nedeniyle temmuz ayinda daha sinirli bir performans gösterdi.

Türkiye Insaat Malzemesi Sanayicileri Dernegi (Türkiye IMSAD) tarafindan hazirlanan Insaat Malzemeleri Sanayi Dis Ticaret Endeksi'nin Temmuz 2021 sonuçlarina göre, temmuz ayinda insaat malzemeleri ihracati miktar olarak 5,06 milyon ton, deger olarak 2,33 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti.

Türkiye IMSAD açiklamasina göre, Türkiye IMSAD Insaat Malzemeleri Sanayi Dis Ticaret Endeksi, uzun tatiller nedeniyle çalisma gün sayisinin önemli ölçüde azalmasi, buna bagli olarak dis ticaret faaliyetlerinin de zayiflamasi nedeniyle temmuz ayinda daha sinirli bir performans gösterdi. Ihracat 2021 yili temmuz ayinda 2,33 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti. Temmuz ayinda ihracat, 2,89 milyar dolar ihracatla rekor seviyeye ulasan haziran ayi ihracatinin altinda kaldi. Gerilemede çalisma gün sayisindaki azalma belirleyici oldu.

2021 yili temmuz ayinda insaat malzemeleri ihracati miktar olarak 5,06 milyon ton olarak gerçeklesti. Miktar olarak da ihracat önceki aylarin altinda seyretti. Insaat malzemeleri sanayi ihracatindaki yavaslama iç nedenlerden kaynaklandi. Pazarlardaki iyilesme ve canlanma temmuz ayinda da devam etti. Dis pazarlarda artan talebin yil sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

- Ihracat birim fiyatlarinda artis sürüyor

Insaat malzemeleri sanayisinin ortalama yillik ihracat birim fiyati temmuz ayinda geçen yilin temmuz ayina göre yüzde 31,4 artti. 2020 yili temmuz ayinda ortalama ihracat fiyatlari 0,35 dolar/kilogram iken 2021 yili temmuz ayinda 0,46 dolar/kilogram oldu.

2021 yili temmuz ayinda insaat malzemeleri ithalati ise 631 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ithalat bir önceki haziran ayina göre geriledi. 2021 yili temmuz ayinda insaat malzemeleri ithalati 227 bin 478 ton oldu. Insaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyati 2020 yili temmuz ayinda 2,85 dolar/kilogram iken 2021 yili temmuz ayinda 2,77 dolar/kilograma düstü.

Pazarlarda salgindaki dördüncü dalgaya ragmen büyüme beklentileri ile talep artisi sürüyor. Buna bagli olarak haziran ayinda insaat malzemeleri ürünlerinde tarihi aylik ihracat rekoru kirildi. Temmuz ayinda ise dis talep devam etmesine karsin çalisma gün sayisinin azalmasi nedeniyle ihracat artisinda yavaslama yasandi. Agustos ayindan itibaren ihracat artisinin tekrar hizlanmasi bekleniyor.

- Alt ürün gruplarinda ihracat miktar olarak azaldi

2021 yili temmuz ayinda insaat malzemeleri ihracat performansi alt sektörler itibariyla birbirlerine benzer egilimler gösterdi. Miktar olarak gerileme, deger ve birim fiyatlar olarak ihracatta egilimler artis yönünde oldu. Geçen yilin temmuz ayi Kovid-19 salginin etkilerinin azalmaya basladigi bir ay oldu. Bu nedenle bu yilin temmuz ayinda baz etkileri de azaldi. Ancak esas etki çalisma gün sayilarindaki düsüsten kaynaklandi.

Temmuz ayinda 8 alt ürün grubunun 7'sinde ortalama ihracat birim fiyatlari 2020 yili temmuz ayina göre yükseldi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarindaki artis etkili oldu. Temmuz ayinda demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatlari geçen yilin ayni ayina göre yüzde 42,2 yükseldi. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyati geçen yilin ayni ayina göre yüzde 9,3 artti. Elektrik malzemeleri ve teçhizatlari ortalama ihracat birim fiyati yüzde 38,8, agaç ve ahsap ürünleri ortalama ihracat birim fiyati yüzde 23, metal bazli ürünlerin ortalama ihracat birim fiyati ise yüzde 15 yükseldi.

Temmuz ayinda 8 alt ürün grubunun 6’sinda ihracat miktar olarak geçen yilin temmuz ayinin altinda gerçeklesti. Temmuz ayinda en yüksek ihracat miktar artisi yüzde 17,2 ile metal bazli ürünlerde gerçeklesti. Miktar olarak ihracat elektrik malzemeleri ve teçhizatlarinda yüzde 17,9 ve mineral ürünlerde ise yüzde 10,5 azaldi.

2021 yilinin temmuz ayinda 8 alt ürün grubunun 6'sinda ihracat deger olarak yükseldi. Deger olarak önemli artislar gerçeklesti. Yüksek artislarda baz etkisi ile fiyat artislari etkisi de bulunuyor. Temmuz ayinda deger olarak en yüksek ihracat artisi yüzde 41,9 ile demir çelik ürünlerinde yasandi. Temmuz ayinda deger olarak ihracat artisi metal bazli ürünlerde 35,2 olarak gerçeklesti. Gerileme ise prefabrik yapilar ve mineral ürünlerde oldu.
Kaynak: AA