Erzincan'da Askeri Araçlara Bombali Saldirida Bulunduklari Iddiasiyla 6 Sanigin Yargilanmasina Devam Edildi

Erzincan'da 2 askeri araca bombali saldiri ve bir tren rayina bomba yerlestirilmesi olayina karistiklari iddia edilen terör örgütü PKK/KCK'nin sabotajcilarindan "turuncu" kategorideki Ahmet Herdem'in de aralarinda bulundugu 2'si tutuklu 6 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, PKK'nin sabotajcisi olan ve Içisleri Bakanliginin Terörden Arananlar Listesi'nde "turuncu" kategoride yer alan tutuklu sanik "Baver-Çektar" kod adli Ahmet Herdem, tutuksuz saniklar E.T, Ü.T, C.Y. ve T.Y. ve sanik avukatlari ile tanik S.I. salonda hazir bulundu.

Yunanistan'a kaçmak isterken yakalanan tutuklu sanik "Rezzan Erzingan" kod adli Gürkan Düz, durusmaya Erzincan T Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumundan, tanik A.B ise bulundugu sehirden Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Durusmada, saniklarin karistigi iddia edilen ve 2017'de kent merkezine bagli Yaylabasi beldesindeki kara yoluna yerlestirilerek askeri aracin geçisi sirasinda infilak ettirilen el yapimi patlayici ve Kemah ilçesi Cebesoy mevkisinde tren yoluna el yapimi bomba yerlestirilmesi olaylarina iliskin savunmalari alindi.

Saniklarin tamami, ifadelerinde üzerlerine atili suçlamalari kabul etmeyerek, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Saniklarin tutukluluk haline iliskin görüsü sorulan cumhuriyet savcisi tutuklu saniklarin mevcut halinin devamina karar verilmesini istedi.

Tanik A.B. ise sanik Ahmet Herdem'i yayladan tanidigini anlatti.

Herdem'in kendisine 'Sahte kimlik yapacaksin' diye tehdit ettigini ileri süren, A.B, "Örgütle ilgisinin oldugunu biliyordum. Sanikla geçen sene yaylada görüstük ondan önce görüsmedim. Korktugum için sahte kimlik çikardim. Yaylaya Gürkan Düz de geldi ama ben Ahmet ile irtibatliydim. Kimlik disinda bir talepleri olmadi." diye konustu.

Tanik S.I. da A.B'nin kardesi oldugunu beyan ederek, saniklar Herdem ve Düz'ün yayladaki insanlardan erzak temin ettigini, bu sirada da onlari gördügünü belirtti.

Sanik avukatlarinin da savunmalarini alan mahkeme heyeti, saniklarin mevcut durumunun devamina karar verip durusmayi erteledi.

Öte yandan mahkeme heyeti saniklar Herdem ve Düz için çikarilan sahte kimliklerin incelenmesini istedi.

- Iddianameden

Erzincan Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, tutuklu saniklar Ahmet Herdem ile Gürkan Düz'ün, 13 Mayis 2020'de devriye görevi yapan askeri minibüsün Erzincan-Çaglayan kara yolu Karatus mevkisinden geçisi sirasinda yola yerlestirilen bir bombanin infilak ettirilmesi sonucu 1 askerin hafif yaralanmasi olayinin yani sira 25 Haziran 2017'de kent merkezine bagli Yaylabasi beldesindeki kara yoluna yine askeri aracin geçisi sirasinda yerlestirilerek el yapimi bombanin infilak ettirilmesi olayi ile Kemah ilçesi Cebesoy mevkisindeki tren yoluna el yapimi patlayici yerlestirilmesi olaylarina karistiklari öne sürülüyor.

Iddianamede, Herdem ve Düzgün'ün yani sira bu kisilerle irtibatli olan tutuksuz saniklar E.T, Ü.T, C.Y. ve T.Y'nin, "devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak", "kisiyi yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak bomba kullanmak suretiyle öldürmeye tesebbüs etmek" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak veya el degistirmek" suçlarindan agirlastirilmis müebbet hapsin yani sira 22'ser yildan 44'er yila kadar degisen hapis cezalarina çarptirilmalari isteniyor.

Herdem ve Düz'ün ayrica "sayi ve nitelik bakimindan vahim olan silah veya mermilerin satin alinmasi, tasinmasi, bulundurulmasi" suçundan 5'er yildan 8'er yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edilen iddianamede, Ahmet Herdem hakkinda ayrica "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi talep ediliyor.

Kaynak: AA