Bakan Mus, AB Komisyonu Komsuluk Ve Genisleme Komiseri Varhelyi Ile Görüstü Açiklamasi

'Yil sonunda 170 milyar dolarlik ticaret hacmine ulasilarak, Türkiye ile AB'nin ikili ticaret tarihinde bir rekor kirilacak. Bu basari hikayesine karsin ikili ticari ve ekonomik iliskiler, ortaklik anlasmasiyla ortaya konulan vizyonu ve gerçek potansiyeli yansitmiyor' 'AB'nin aday ülke olan Türkiye'nin yesil dönüsümüne mali katki saglamasi kritik öneme sahip. Bu açidan AB'nin Katilim Öncesi Mali Yardim Araci'ndan ülkemizin etkin sekilde yararlandirilmasi önem tasiyor' 'AB'nin çelik ürünleri ithalatina uygulanan korunma önlemleri kapsaminda, Türkiye lehine adimlar atilmasini bekliyoruz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye arasindaki ticaret hacminin yil sonunda 170 milyar dolara ulasip rekor kiracagini belirterek, "Bu basari hikayesine karsin ikili ticari ve ekonomik iliskiler, ortaklik anlasmasiyla ortaya konan vizyonu ve gerçek potansiyeli yansitmiyor." ifadesini kullandi.

Ticaret Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Mus, AB Komisyonu Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi ile Bakanlikta bir görüsme gerçeklestirdi.

Görüsmede, Türkiye ile AB arasindaki pozitif gündem kapsaminda basta Gümrük Birligi'nin güncellenmesi olmak üzere ekonomik ve ticari iliskilere iliskin konular ele alindi.

Mus, görüsmede, Gümrük Birligi sayesinde Türkiye ile AB arasinda özel bir ekonomik ve ticari iliski olustuguna isaret ederek, "Türkiye, AB'nin 6'nci büyük ticaret ortagidir. Türkiye'nin de en çok ihracat yaptigi ortagi AB'dir. Yil sonunda 170 milyar dolar ticaret hacmine ulasilarak, Türkiye ile AB'nin ikili ticaret tarihinde bir rekor kirilacak." degerlendirmesinde bulundu.

Bu basari hikayesine karsin ikili ticari ve ekonomik iliskilerin, ortaklik anlasmasiyla ortaya konulan vizyonu ve gerçek potansiyeli yansitmadigini vurgulayan Mus, Gümrük Birligi'ndeki yapisal sorunlarin çözülebilmesi ve tercihli ekonomik ve ticari iliskilerin yeni alanlara genisletilebilmesi için Gümrük Birligi Anlasmasi'nin güncellenmesi sürecinin yaratacagi karsilikli faydaya dikkati çekti. Mus, bu hususta ekim ayinda gerçeklestirilecek AB Liderler Zirvesi'nden olumlu bir ilerleme mesaji çikmasina yönelik beklentiyi aktardi.

- "Ikili ticarete yeni engeller getirilmemeli"

Ikili ticarette yeni engeller getirilmemesinin önemine de deginen Mus, AB'nin çelik ürünleri ithalatina uygulanan korunma önlemleri kapsaminda, Türkiye lehine adimlar atilmasini beklediklerini belirtti.

Bakan Mus, görüsmede, Türkiye'nin yesil dönüsümü desteklemek ve Avrupa Yesil Mutabakati ile uyumlu politikalari hayata geçirmek amaciyla uygulamaya koydugu eylem planina iliskin bilgi vererek, basta sinirda karbon düzenlemesi olmak üzere AB ile yogun is birligi kurulmasinin Gümrük Birligi'nin düzgün isleyisinin yani sira AB'ye entegre deger zincirlerinin rekabetçiligi bakimindan önemli oldugunu kaydetti.

AB'nin aday ülke olan Türkiye'nin yesil dönüsümüne mali katki saglamasinin kritik öneme sahip oldugunun altini çizen Mus, bu açidan AB'nin Katilim Öncesi Mali Yardim Araci'ndan (IPA) ülkenin etkin sekilde yararlandirilmasinin önem tasidigini bildirdi.

Görüsmede, AB Komisyonu Komsuluk ve Genisleme Komiseri Varhelyi de Türkiye ile AB arasindaki mevcut pozitif gündem kapsaminda ekonomi ve ticaretin öncelikli is birligi alanlarindan birini teskil ettigini aktararak, AB'nin, Türkiye'nin yesil dönüsümü konusunda yakin bir is birligi tesis etmeye hazir oldugunu vurguladi. Varhelyi, IPA fonlarinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasinda ekonomileri desteklemek ve daha yakin ekonomik entegrasyon saglamak amaciyla kullanilmasinda yarar gördügünü ifade etti.
Kaynak: AA