Batman'da Fistik Hasadi Yapildi

Batman Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan fistik hasadi dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Merkeze bagli Demirbilek köyünde düzenlenen etkinlikte vatandaslarla fistik toplayan Vali ve Belediye Baskan Vekili Hulusi Sahin, fistigin birim alanda yüksek verim veren bir ürün oldugunu söyledi.

Fistigin bu topraklarda çok da tanidik olmayan bir ürün oldugunu belirten Sahin, son 10 yil içerisinde fistik üretiminde sifirdan 93 bin dekarlara geldiklerini, böyle devam etmesi durumunda 100 bin dekari geçecegini kaydetti.

Sahin, söyle devam etti:

"Fistik katma degeri yüksek bir ürün ve bu nedenle çiftçimizi mutlu ediyor. Elde edilen gelir birim alanina vuruldugunda bu kiraç topraklarda hayal edemeyeceginiz rakamlara ulasiyor. Çiftçimiz fistiktan iyi bir gelir temin ediyor ve biz de bu durumu destekliyoruz. 1,5 milyonun üzerinde fistik fidanini çesitli kaynaklardan vatandaslarimiza ve çiftçilerimize takdim ettik ve etmeye de devam edecegiz."

Ellerindeki topragi çok düzgün bir sekilde planlamalari gerektigini aktaran Sahin, "Verimliligi sinirli olan arazilerimizde böyle ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Çiftçi gülerse bütün ülke güler. Çiftçimizi destekleyecegiz. Çiftçi topragimiza bakacak ki bütün ülke doysun. Bunun ötesinde de bütün ülke ihracat yapacak ve tarimdan ciddi gelir elde eden ülkeler arasina girecek." ifadelerini kullandi.

Batman Ziraat Odasi Baskani Nizamettin Aydis ise bu yil fistikta bir kurakligin söz konusu oldugunu aktararak, "Asagi yukari yari yariya bir gelir kaybimiz söz konusu. Sevindirici tarafi ise fistik fiyatinin yüksek olmasi. Geçen sene 50 liranin altina düsmesine ragmen bu sene fistigin az olmasindan dolayi fiyat 70 liranin üzerine çikti. Çiftçimiz fiyat konusunda mutlu ve memnundur." diye konustu.

Kaynak: AA