Brent Petrolün Varili 71,65 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 71,65 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 73,69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,61 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.25 itibariyla kapanisa göre yüzde 1,32 azalisla 71,65 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,41 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, dünyanin en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'in petrol fiyatlarini ekim ayinda Asyali müsterileri için indirdigini açiklamasi etkili oldu.

Cuma günü açiklanan ve oldukça zayif gelen ABD is gücü piyasasi verileri ise küresel petrol talep beklentilerini düsürerek fiyatlari asagi yönlü baskiliyor. ABD Çalisma Bakanliginin agustos ayina iliskin istihdam raporuna göre, ülkede tarim disi istihdam 235 bin kisi artarak piyasa beklentilerinin oldukça altinda gerçeklesti. Ülkede issizlik orani ise beklentiler dahilinde yüzde 5,2'ye geriledi.

Öte yandan geçen hafta ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol ve gaz üretiminin sekteye ugramasina neden olan Ida Kasirgasi sebebiyle yasanan arz kesintileri, fiyatlarin asagi yönlü hareketini kisitliyor. Kasirga nedeniyle bölgede faaliyet gösteren BP, Shell, Chevron ve BHP gibi sirketler buradaki deniz üstü petrol platformlarinda üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Ida Kasirgasi'nin ardindan ABD'deki petrol sondaj kulelerinin sayisi da azaldi. Petrol sahasi hizmetleri sirketi Baker Hughes'un yayimladigi haftalik verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayisi 28 Agustos-3 Eylül döneminde bir önceki haftaya göre 16 azalarak 394'e geriledi.

Brent petrolde teknik olarak 71,74 ile 71,93 dolar araliginin direnç, 71,44 ile 71,33 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi ifade ediliyor.

Kaynak: AA