Yozgat Bozok Üniversitesi Ögrencileri Sürücüsüz Elektrikli Prototip Araç Tasarladi

Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlik Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencileri tarafindan tasarlanan, sürücüsüz trafige çikacak elektrikli prototip araç, TEKNOFEST 2021 Robotaksi Binek Otonom Araç Yarislari'na katilacak.

Ögrenciler, soföre gerek duymadan, insan hatalarini ve yasanabilecek kazalari en aza indirmesi amaçlanan, trafik kurallarina uyan, trafik levhalarini taniyan aracin son kontrollerini yaparak yarisa hazir hale getirdi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Yücel Güney, gazetecilere, üniversitelerinin bu tür etkinliklere önem verdigini belirterek ögrencilere yarismada basari diledi.

Proje danismani Dr. Ögretim Üyesi Emrah Çetin de tasarladiklari araci yerli ve milli imkanlar dahilinde yaptiklarini ifade ederek, soföre gerek duymadan, insan hatalarini ve yasanabilecek kazalari en aza indirmeyi amaçladiklarini belirtti.

Çetin, "Geçen yilki elektrikli araci insansiz teknolojilerle donattik. Su anda robotsak yarislarinin istenenlerinin tamamini karsilayabiliyoruz. Bunu da arkadaslarimiz kendi emekleriyle gerçeklestirdiler. Kesinlikle yerli ve milli. Milli teknoloji hamlesine uygun bir çalisma gelistirildi. Ayni sekilde otonom sürüs kartini da özgün bir sekilde ürettik. Yarismada derece alacagimiza inaniyoruz." dedi.

Bozok Elektrik Elektronik Mühendislikleri (BeeM) takimi olarak bu araci 9 ayda tasarladiklarini aktaran takim kaptani yüksek lisans ögrencisi Fatma Nur Ortatas ise sunlari kaydetti:

“Aracimiz olagan akista bir trafik içerisinde hareket edebilecek özelliklere sahip ve insansiz olarak hareket edebilmekte. Üzerinde gerekli kamera ve sensörler bulunarak trafik akisinda bütün levhalari taniyip kurallara uygun sekilde hareket ediyor. Aracimiz bir yolcuyu alip trafik isaretlerine uygun sekilde hareket ederek tekrar yolcuyu indirme üzerine planlanan bir parkur içerisinde yarisacak. Aracimiz, gördügü levhalara ve isaretlere bagli kalarak, kendi serit takibi ile hareket ediyor. Gerekli levhalarda trafik ve isiklarda duruyor. Dönüslerini gerçeklestiriyor, sonunda da bir park alani var, burada da parki dogru sekilde yapilmasi isteniyor. Dogru levhayi tespit ederek uygun sekilde araci park ediyor."

Ortatas, Gebze Bilisim Vadisi'nde TEKNOFEST 2021 Robotaksi Binek Otonom Araç yarislarinda yarisacaklarini ve hedeflerinin dereceye girmek oldugunu aktardi.

Kaynak: AA