TEKNOFEST Teknoloji Yarismalari Basladi

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda 4 yildir gerçeklestirilen Teknoloji Yarismalari binlerce gencin katilimiyla bu yil 35 farkli kategoride düzenleniyor.

TEKNOFEST açiklamasina göre, elektrikli araçlardan insansiz hava araçlarina, roketten otonom sistemlere, model uydudan su alti sistemlerine kadar teknolojinin her alaninda düzenlenen yarismalara katilan binlerce genç hayallerini gerçeklestirmek için yarisiyor.

Körfez Yaris Pisti'nde büyük bir heyecanla devam eden Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari ve bu yil ilk kez düzenlenen Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda takimlar, dün ve bugün gerçeklestirilen final yarislari için mücadele etti.

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, TÜBITAK tarafindan düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda tasarimindan teknik donanimina kadar gençler tarafindan hazirlanan elektrikli araçlar çevre dostu olmak için yaristi.

- Roketler Tuz Gölü'nde ateslenmek için hazir

Gençlerin hayallerini göklere tasiyan, uzay ve teknoloji alaninda Türkiye'nin gelisimine katki saglayan Roket Yarismasi heyecani, Aksaray Tuz Gölü'nde devam ediyor. Yarisma kapsaminda takimlar "lise", "orta irtifa", "yüksek irtifa" ve "zorlu görev" olmak üzere 4 farkli kategoride kiyasiya mücadele etmek için hazirlaniyor.

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, ROKETSAN ve TÜBITAK SAGE yürütücülügünde bu yil dördüncüsü düzenlenen Roket Yarismasi'nda tasarimdan üretime, entegrasyondan atisa hazirlik sürecine kadar her asamadan sorumlu olan gençler roketlerini sampiyonluk için atesliyor. Gelecege hazirlanan roketler ile her bir kategoride sinirlari zorlayan yarismalar, 12 Eylül’de Tuz Gölü'nde sona erecek.

- Insansiz hava araçlari Bursa’da yarismak için gün sayiyor

Türkiye'de yetenekli ögrencileri bulusma noktasi haline getiren TEKNOFEST, IHA Yarismalari ile ögrencileri insansiz hava araçlari teknolojilerine yönlendirerek bilimsel ve teknik çalismalar yapmaya tesvik ediyor.

TEKNOFEST Teknoloji Yarismalari kapsaminda BAYKAR yürütücülügünde düzenlenen Savasan Insansiz Hava Araçlari Yarismasi'nda takimlar "sabit kanat" ve "döner kanat" olmak üzere iki kategoride mücadele edecek. Yarisma kapsaminda IHA'lar arasi hava-hava muharebe senaryosunun kontrollü bir ortamda olusturulmasiyla gençlerin bu alanda deneyim kazanarak becerilerini gelistirmeleri amaçlaniyor. Sanal olarak manevra kabiliyetinin önem kazandigi yarismada takimlarin rakip IHA'lara mümkün oldugunca çok sayida basarili bir sekilde kilitlenmesi ve agresif manevralar yaparak kilitlenilmekten kaçinmasi gerekiyor.

TEKNOFEST kapsaminda düzenlenecek olan Savasan IHA Yarismasi, 6-9 Eylül'de Bursa Yunuseli Havalimani'nda gerçeklestirilecek.

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, TÜBITAK tarafindan 6'ncisi düzenlenecek olan Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi ve ikinci kez gerçeklestirilen Liseler Arasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi için geri sayim basladi. "Döner kanat", "sabit kanat" ve "serbest görev" olmak üzere 3 farkli kategoride düzenlenecek yarismada takimlardan iki farkli uçus görevini yerine getirmeleri bekleniyor. Takimlarin uçaklarinin manevra kabiliyetleri test edilerek belirli agirliktaki yükü önceden belirlenen alana birakmalari gerekiyor. IHA konusundaki farkindaligi artirmak ve yayginlastirmak, bu alandaki teknolojik gelismeleri izlemek ve bu gelismelere katki saglamak, katilimcilara teknik ve sosyal deneyim kazandirmak amaciyla düzenlenen yarismalar 13-18 Eylül'de Bursa Yunuseli Havalimani'nda gerçeklestirilecek.

- Sürücüsüz otomobiller piste sürülecek

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda TÜBITAK, Bilisim Vadisi ve HAVELSAN yürütücülügünde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarismasi 13-17 Eylül'de gerçeklestirilecek.

Gelecegin otonom araç teknolojilerinin gelistirilmesini saglamak amaciyla "özgün araç" ve "hazir araç" kategorisinde yarisacak olan takimlar, kendi fikirleriyle ürettikleri araçlarin yazilimini tamamlayarak Bilisim Vadisi'ndeki heyecanli serüvene katilacak. Yarismaya katilan "Robotaksiler" tam ölçekli sehir içi trafik durumunu yansitan bir parkurda görev yapacak. Araç, kent içi tipik bir taksiye benzer sekilde sabit bir noktadan baslayip bir bitis/durus noktasinda biten sehir içi rotada seyahat edecek. Kurallara uygun yolcu alma, yolcu indirme, park yerine ulasma, uygun park etme ve dogru rotayi takip etme görevlerini yerine getiren takimlar basarili sayilacak.

- Uydu ve uzay teknolojilerine yolculuk basliyor

Gençlere uydu ve uzay projesinin tasarimindan göreve baslamasina kadar geçen süreci deneyimleme firsati sunan Model Uydu Yarismasi'nin uçus etaplari 14-17 Eylül'de Aksaray Tuz Gölü'nde kiyasiya mücadeleye sahne olacak.

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, TÜRKSAT yürütücülügünde düzenlenen Model Uydu Yarismasi, mühendislik alaninda lisans ve yüksek lisans egitimi alan ögrencilere teorik bilgiyi pratige dönüstürme firsati ve disiplinler arasi çalisma becerisi edindirmeyi amaçliyor. Mühendislik alaninda lisans ve yüksek lisans egitimi alan ögrencilere teorik bilgiyi pratige dönüstürme firsati sunan yarismada katilimcilara farkli disiplinler arasi çalisma becerisi kazandirilacak.

- Gelecegin robotik teknolojileri yarisacak

TEKNOFEST Teknoloji Yarismalari kapsaminda düzenlenen Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi, 16-19 Eylül’de ITÜ olimpik yüzme havuzunda gerçeklestirilecek. Denizalti faaliyetlerin kontrol edilebilir olmasini saglayan özgün su alti robotlarinin üretildigi yarismada takimlar, "ileri" ve "temel" olmak üzere 2 farkli kategoride yarisacak. Yapay zekayla çesitli görevleri otonom olarak yerine getiren ve su alti manevra kabiliyetine sahip çok fonksiyonlu robotlarin yarisi, gelecegin robotik teknolojilerinin gelistirilmesine öncülük edecek.

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri dogrultusunda fikri olan, projesi olan ve üreten gençler, bu yil 21-26 Eylül'de Atatürk Havalimani'nda düzenlenecek TEKNOFEST'te bulusacak.

Kaynak: AA