Tayland'da Hükümet Karsiti Protestolar Devam Ediyor

Tayland'in baskenti Bangkok'ta Basbakan Prayut Çan-oça hükümetine karsi protestolar devam ediyor.

Siyasi reformlarin baslatilmasi ve Basbakan Prayut'un görevi birakmasi talebiyle çok sayida kisi Bangkok'un merkezindeki yogun Asoke kavsaginda toplanirken militan bir grup baska yerlerde polisle çatisti.

Eski bakan yardimcisi olan protesto organizatörü Nattawut Saikua, Asoke kavsaginda mitinglerin her aksam devam edecegini söyledi.

Prayut'un parlamentodan güvenoyu almasinin ardindan gerçeklestirilen protesto, eski Basbakan Thaksin Shinawatra'nin destekçileri dahil farkli gruplari bir araya getirdi.

Tayland polisi 7 ve 10 Agustos'ta Bangkok'taki Demokrasi Meydani'nda hükümet karsiti göstericilere sert müdahalede bulunmus, onlarca kisi yaralanirken çok sayida kisi gözaltina alinmisti.

13 Agustos'ta da hükümetin Kovid-19 salginiyla mücadele yöntemini protesto eden göstericiler ile polis arasinda arbede yasanmisti.

Ülkede hükümet karsitlari, tartismali 2019 genel seçiminin ardindan muhalefet partilerine yapilan baskilar ve seçim sistemindeki adaletsizliklerden ötürü Aralik 2019'dan bu yana belirli araliklarla kitlesel protestolarini sürdürüyor.

- Hükümet karsiti protestolar

Tayland'da hükümet karsitlari, tartismali 2019 genel seçiminin ardindan muhalefetteki Ileri Gelecek Partisi'nin kapatilip Meclis'ten ihraç edilmesi üzerine, 14 Aralik 2019'da protestolara baslamisti.

Ekim 2020'de Tayland Basbakani Prayut Çan-oça, protestocularin taleplerinden bazilarina olumlu cevap vererek hükümetin atadigi senato üyelerinin genel seçimlerden sonra parlamentodaki basbakanlik oylamasina katilmasini saglayan düzenlemenin kaldirilacagini açiklamisti.

Siyasette askeri vesayet ve monarsinin baskilarina karsi çikan farkli muhalif gruplar, kendi olusturdugu anayasal degisiklikler sayesinde iktidarini sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasini, adil seçimler için anayasada reform yapilmasini ve monarsinin dokunulmazliginin kaldirilarak hukukun üstünlügüne tabi kilinmasini talep ediyor.

Kaynak: AA