Tava Cigerin Lezzet Yoldasi Karaagaç Aci Biberi 'Dantel Örer' Gibi Ipe Diziliyor

Biber dizen ev hanimlarindan Öznur Yavuz Bulduk: 'Aci biber, tava cigerin olmazsa olmazi. Biz de bu biberleri en iyi sekilde kurutarak cigerin yanina sunum için hazirliyoruz. Igne oyasi gibi tek tek sekillendirerek, emek vererek dantel gibi diziyoruz'

GÖKHAN ZOBAR - Edirne mutfaginin ünlü lezzeti tava cigerinin garnitürü olan Karaagaç aci biberinin iplere dizilmesine ve kurutulmasina baslandi.

Kentte hasadi devam eden aci biberler ev hanimlari tarafindan önce ipe diziliyor, sonra gölgelik alanlarda kurumaya birakiliyor.

Karaagaç Mahallesi'nden toplanan tonlarca aci biber, kullanima hazir kivama gelene kadar mesakkatli bir süreçten geçiyor. Yaklasik bir ay gölgede kurutulan biberler, daha sonra kizgin yagda kizartilarak cigerle sofralara geliyor.

Edirne'yi Tanitma ve Tava Cigeri Koruma Dernegi Baskani Bahri Dinar, AA muhabirine, "dünyanin en aci tatlisi" diye nitelendirdikleri Karaagaç aci biberinin dizilme ve kurutma sürecinin basladigini söyledi.

Tava ciger ve Karaagaç biberinin ayrilmaz ikili oldugunu belirten Dinar, sunlari kaydetti:

"Hasat edilen milyonlarca biberi ev hanimlari el emegi, göz nuruyla sapindan dizerek kurutmaya birakti. Kuruyan biberleri aldik, yag tavasina attik ve saniyeler içinde pisirdik. Artik hasadi yapilan biber servise hazir. Ozan söyle diyor, tava ciger ve biber için türküsünde. 'Tavasi var, cigeri var, yaninda biberi var. A be güzel Edirne'm sende daha neleri var'. Tava ciger ve biber. Birbirlerinin olmazsa olmazi iki asigi bulusturduk."

- Ev hanimlari biberleri tek tek diziyor

Biber dizen ev hanimlarindan Öznur Yavuz Bulduk, tarlalarda hasat edilen biberleri oya isler gibi dizerek kurumaya biraktiklarini dile getirdi.

Biber dizmeyi severek yaptigini ve aile ekonomisine katki sagladigini ifade eden Bulduk, "Aci biber, tava cigerin olmazsa olmazi. Biz de bu biberleri en iyi sekilde kurutarak cigerin yanina sunum için hazirliyoruz. Igne oyasi gibi tek tek sekillendirerek, emek vererek dantel isi gibi diziyoruz. Eliniz seriye bagliyor, sevene çok zevkli bir is. Ne kadar çok biber dizersen o kadar çok kazanç elde ediyorsunuz." diye konustu.

Nursel Çik da 16 yildir bu isle ugrastigini belirterek, "Gece gündüz demeden çalisiyoruz. Çuvalda kaldigi zaman çürüyor, geldigi gibi dizmemiz gerekiyor. Her gün 3 ton biber diziliyor. Emek isteyen bir is." dedi.

Kaynak: AA