Ordu'da Rüsumat No Açiklamasi 4 Gemisi'nin Destani Için Oratoryo Düzenlendi

Ordu'da, Rüsumat No: 4 Gemisi'nin yasadigi kahramanlik seferinin 100. yil dönümü dolayisiyla bestelenen eserin oratoryosu gerçeklestirildi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Kurtulus Savasi'nda hafizalardan silinmeyecek bir olayla tarih sayfalarinda yerini alan, 1921'de yilinda Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batirilmasinin ardindan tekrar yüzdürülen geminin, yasadigi kahramanlik seferinin yil dönümü nedeniyle bestelenmesi saglanan senfonik eser sanatseverlerin begenisine sunuldu.

Ögretim görevlisi, yazar Ibrahim Dizman'in yazdigi, Hasan Niyazi Tura'nin besteledigi eser, Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrasi tarafindan Ordu Kültür Merkezi Salonu'nda sanatseverlerle bulustu.

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler, burada yaptigi konusmada, söz konusu oratoryonun, Ordu'nun kültür ve sanatina kazandirildigi için çok mutlu olduklarini belirtti.

Bu destaninin gelecek nesillere ulasmasi için Büyüksehir Belediyesi olarak üzerlerine düsen ne varsa yapmaya devam edeceklerini aktaran Güler, sunlari kaydetti:

"Rüsumat No: 4 oratoryosunu güzel bir sekilde icra eden tüm sanatçilarimizi cani gönülden tebrik ediyorum. Ordu'nun sanat faaliyetlerinde Rüsumat No: 4'ün çok büyük bir geçmisi var. Ayni zamanda zaferlere susamis bir gelecegi var. Dolayisiyla bu oratoryo ile Rüsumat No: 4'ü tekrar canlandirdik. Ölüp ölüp dirilen bir gemiye tekrar bir hayatiyet kazandirdik. Ordu'muzun geçmisteki basarilarini ayni zamanda gelecege tasiyan çok güzel bir eser ortaya çikti. Tabii Rüsumat No: 4 bir destandir. Bu destanin degisik versiyonlari da yapilabilir. Bunlari da ortaya koymak için çalismalar yapacagiz."

Güler, düsünen, üreten, yarisan Ordu'nun sanatta, yorumda ve sunumda da yarisacagini ifade etti.

Kaynak: AA