Islenmeye Hazir Tomruklar Ardahan'daki Aricilik Merkezinde Kovana Dönüsüyor

Kafkas Arisi Üretim, Egitim ve Gen Merkezi'ndeki atölyede yilda üretilen yaklasik 2 bin kovan, Tarim ve Orman Bakanligi basta olmak üzere talep eden aricilara uygun fiyata satiliyor Merkezin Müdür Yardimcisi Orhan Ünlü: 'Burada agacin kurutulmasindan islenmesine ve dilimlenmesine kadar bütün islemleri basariyla yapiyoruz. Bu aylarda yani agustos sonu ile eylül baslarinda tomruk alimlarimizi gerçeklestirdik'

GÜNAY NUH - Ardahan'daki Kafkas Arisi Üretim, Egitim ve Gen Merkezi Müdürlügü, Kafkas ari irkinin yasatilmasi ve geninin korunmasi amaciyla yaptigi çalismalarin yaninda ariciligin altyapisina katki amaciyla agaç tomrugundan kovan ve petek çitasi üretiyor.

Özellikle dil uzunlugu, soguk iklime dayanikliligi, uysallik gibi birçok özelligi bakimindan dünyada dört önemli verimli irktan biri olan Kafkas ari irkinin yasatilmasi için çalisma yürüten merkez, bölgedeki aricilara da altyapi destegi sunuyor.

Ardahan Orman Isletme Müdürlügünün ormanlarin gençlestirilmesi ve bakimi çalismalari kapsaminda elde ederek satisa sundugu tomruklarin ihale usulüyle alimini yapan merkez, atölyesinde isledigi agaçlari ariciligin yaygin yapildigi kentte kovan ve petek çitasina dönüstürüyor.

Merkezde yilda üretilen yaklasik 2 bin kovan, Tarim ve Orman Bakanligi basta olmak üzere talep eden aricilara uygun fiyata satiliyor.

- "Kovanlar, sariçam ormanlarindan elde ediliyor"

Kafkas Arisi Üretim Egitim ve Gen Merkezi Müdür Yardimcisi Orhan Ünlü, AA muhabirine, kurumun birçok yönüyle fabrika gibi çalistigini söyledi.

Müdürlük olarak birçok alanda basarili çalismalar yaptiklarini ifade eden Ünlü, sunlari kaydetti:

"Bal üretimi, laboratuvar birimi ve ana ari üretimi gibi birçok çalismayi basariyla yapiyoruz. Bunlardan bir tanesi de kovan yapilan atölyeden olusuyor. Kovan üretilen atölye, yillik ortalama 2 bine yakin kovan üretme kapasitesine sahip. Kovanlar Ardahan'da yetisen sariçam ormanlarindan elde ediliyor. Il içi ve il disindaki taleplere karsilik veriyoruz. Tarim ve Orman Bakanliginin da taleplerine karsilik vermeye çalisiyoruz."

Kovan üretimi ile ülke ve ilin ekonomisine önemli bir katma deger sagladiklarini belirten Ünlü, "Burada agacin kurutulmasindan islenmesine ve dilimlenmesine kadar bütün islemleri basariyla yapiyoruz. Bu aylarda yani agustos sonu ile eylül baslarinda tomruk alimlarimizi gerçeklestirdik." ifadelerini kullandi.

Ünlü, müdürlük olarak sezonun verimine göre yillik ortalama 1 tonun üstünde bal ile ortalama 1500 ana ari ürettiklerini anlatarak, özellikle ana ari üretiminin irkin korunmasi için önemli bir çalisma oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA