Içisleri Bakanligi Yeni Egitim Döneminde Okullar Ile Çevrelerinde Alinacak Tedbirleri Açikladi Açiklamasi

Yeni egitim ögretim döneminde 1054 okul kolluk görevlisi, 22 bin 772 güvenli egitim koordinasyon görevlisi ve 19 bin 569 kolluk personeli güvenlikten sorumlu olacak ISKUR'un uyguladigi 'Toplum Yararina Program' dahilinde 10 bin özel güvenlik görevlisi de okullarin güvenligini saglayacak Okul kolluk görevlileri, görevli olduklari okullarda ögrenci giris saatinden yarim saat önce hazir bulunacak, mesai saatlerinde görev yerlerini asla terk etmeyecek Okullarin giris ve çikis saatlerinde görev alacak devriye ekipleri, okul önünde ve çevresinde okulla alakasi olmayan ya da süpheli görülen kisilerle ilgili kontrolleri yapacak Okul çevresinde ögrencilere sigara ve alkollü içecek satan is yerleri hakkinda islem yapilacak.

Içisleri Bakanligi, yeni egitim ögretim döneminde 1054 okul kolluk görevlisi, 22 bin 772 güvenli egitim koordinasyon görevlisi ve 19 bin 569 kolluk personeli ile 10 bin özel güvenlik görevlisi okullarin güvenliginden sorumlu olacagini bildirdi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, 2021-2022 yili egitim-ögretim döneminde ögrencilerin güvenli sekilde okullara gidip gelmesini saglamak amaciyla güvenlik önlemleri sikilastirildi.

Bu kapsamda, kolluk birimlerince yapilan degerlendirmeler sonucu öncelik kategorisinde oldugu belirlenen okullarda sabit olarak görev yapan okul kolluk görevlisi, okul yönetimi ile sürekli iletisim halinde bulunacak.

Okullarda sabit olarak görev yapacak güvenli egitim koordinasyon görevlisi ise okullarin giris ve çikis saatleri öncesi okul çevresinde ve ögrencilerin yogun olarak bulundugu yerlerde görünür ve hakim noktalarda görev yapacak. Ayrica devriye ekip personeli ile özel güvenlik görevlileri de sahada olacak.

Yeni dönemde okullarda 1054 okul kolluk görevlisi, 22 bin 772 güvenli egitim koordinasyon görevlisi ile 6 bin 523 devriye ekibinde 19 bin 569 kolluk personeli görevli olacak.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Türkiye Is Kurumu (ISKUR) Genel Müdürlügü tarafindan uygulanan "Toplum Yararina Program" dahilinde 10 bin özel güvenlik görevlisi de okullarin güvenligini saglayacak.

- Talimat yazisi valiliklere gönderildi

Içisleri Bakanligi, okul kolluk görevlisi, güvenli egitim koordinasyon görevlisi ile okul giris çikislarinda görev alacak devriye ekiplerinin görev ve sorumluluklarini belirleyen talimati valiliklere gönderdi.

Buna göre, egitim süresi boyunca görev yapacak okul kolluk görevlileri, görevli olduklari okullarda ögrenci giris saatinden yarim saat önce hazir bulunacak, mesai saatlerinde görev yerlerini asla terk etmeyecek.

Okul idaresiyle sürekli irtibat halinde olacak görevliler, okul giris-çikis saatleri basta olmak üzere asayis ve trafik yönünden gerekli tedbirleri alacak.

Okulda uyusturucu, uyarici madde satisi ve kullanimini engelleyecek olan bu görevliler, okul önleri ve yakin çevresinde suç islemede kullanilabilecek kesici, delici, patlayici gibi malzemeleri satan, tasiyan ve bulunduran kisiler hakkinda islem yapacak.

- Ögrencilere sigara ve içki satan is yerleri hakkinda islem yapilacak

Okullarin giris ve çikis saatlerinde görev alacak devriye ekipleri ise okul önünde ve çevresinde okulla alakasi olmayan ya da süpheli görülen kisilerle ilgili kontrolleri yapacak, gerekli durumlarda adli ve idari islemler uygulayarak okul çevresinden bu kisileri uzaklastiracak.

Okul çevrelerinde güvenli egitim ortamini bozan, seyyar saticilar ile usule aykiri yiyecek ve içecek satanlarin men edilmesi için belediye zabitasi ile irtibat ve koordinasyonu saglayacak olan bu görevliler, okul çevresinde ögrencilere sigara ve alkollü içecek satan is yerleri hakkinda islem yapacak.

Söz konusu görevliler, Trafik Sube Müdürlügü ekipleri ile koordineli çalisarak okul servis araçlarinin denetimini de yapacak.

Güvenli egitim koordinasyon görevlileri de sorumlu olduklari okullarin idarecileri, görevli rehber ögretmenleri ve okul aile birliginde bulunan velilerle sürekli görüserek bilgi alisverisinde bulunacak.

- Okullar ile çevrelerinde alinacak diger tedbirler

Öncelik dereceliler basta olmak üzere okullarda kurulan güvenlik kameralarinin çalisabilirligi kontrol edilecek ve bunlarin Kent Güvenlik Yönetim Sistemine (KGYS) entegrasyonu tamamlanacak. Güvenlik kamera sistemi kurulan okullarin çevre güvenliginin etkin bir sekilde saglanabilmesi ve olaylarin kayit altina alinmasi amaciyla görüntüler öncelikle okul yönetimleri tarafindan izlenecek.

Okul çevrelerinde metruk statüsünde oldugu tespit edilen binalara iliskin tedbirler gözden geçirilecek ve islemleri tamamlanan metruk binalarin yikilmasi saglanacak.

Okul çevrelerinde bulunan internet kafe/oyun salonu gibi yerler düzenli olarak denetlenecek. Internet toplu kullanim saglayicilari ile ilgili olarak 5651 sayili "Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun" ile "Internet Toplu Kullanim Saglayicilari Hakkinda Yönetmelik" ile belirlenen yükümlülükler ve bu is yerlerinde uyulmasi gereken kurallara uyulup uyulmadigi kontrol edilecek.

Okul çevrelerinde ve ögrencilerin bulundugu yerlerde uyusturucu/uyarici maddelerle mücadele konusu basta olmak üzere açik sigara satisinin önlenmesi dahil her türlü önleyici tedbir alinacak.

- Okul ve çevrelerinde meydana gelen olaylarda yüzde 20 düsüs

Okul ve çevresinin daha güvenli hale getirilmesi için Milli Egitim, Içisleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanliklarinca 2018 yilindan itibaren uygulanmaya baslayan "Okul ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik Is Birligi Protokolü" sayesinde, okul ve çevrelerinde meydana gelen olaylarda yüzde 20 düsüs saglandi.
Kaynak: AA