Bagisiklik Bilimciler, 'Avrupa Immünoloji Kongresi'nde Bulustu

Bagisiklik bilimiyle ilgili bilim insanlarini bir araya getiren Avrupa Immünoloji Kongresi'nin (ECI 2021) altincisi, 1-4 Eylül'de Türk Immünoloji Derneginin organizasyonuyla sanal ortamda gerçeklestirildi.

Avrupa, Asya ve Orta Dogu'dan 35 ülkenin ulusal derneklerinin temsil edildigi Avrupa Immünoloji Dernekleri Federasyonunca (EFIS) her 3 yilda bir düzenlenen kongre, bu yil EFIS üyesi Türk Immünoloji Dernegince üstlenildi.

Kovid-19 salgini ve yer yer süren seyahat kisitlamalari sebebiyle sanal ortamda düzenlenen kongrenin baskanligini, Türk Immünoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi ve Istanbul Üniversitesi (IÜ) Aziz Sancar Deneysel Tip Arastirma Enstitüsü Müdürü ve Immünoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Günnur Deniz yaparken Bilimsel Program Komitesi Baskanligini ise Türk Immünoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Ihsan Gürsel yürüttü.

60 farkli ülkeden 550 bilim insaninin konusma yaptigi kongrede, geçen 3 yilda bagisiklik bilimi alaninda öne çikan gelismeler 106 farkli oturumda tartisildi.

Açilis konusmasini Nobel ödüllü Ingiliz Bagisiklik Bilimci Prof. Peter J. Ratcliffe'in yaptigi kongrede, Nobel ödüllü Prof. Jules A. Hoffmann, Francis Crick Enstitüsü bas arastirmacilarindan Prof. Brigitta Stockinger ve Isviçre Alerji ve Astim Arastirma Enstitüsü Baskani Prof. Cezmi Akdis de yer aldi.

- Asi gelistirme çalismalari konusuldu

Kongrede, Amerika'dan Rusya'ya, Ingiltere'den Almanya'ya yapilan asi gelistirme çalismalari detayli olarak ele alindi.

Dr. Özlem Türeci ile birlikte gelistirdikleri mRNA asisiyla salginla mücadelede büyük rol oynayan Prof. Dr. Ugur Sahin de kongrede konusma yapti.

Kongrede, Orta Dogu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Ihsan Gürsel'in gelistirdikleri ve Faz 2 asilamalari basariyla tamamlanan yerli VLP asisiyla ilgili güncel sonuçlar da paylasildi.

Türk Immünoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Barbaros Oral, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kongreye yaklasik 2 binin üzerinde kisinin katilim sagladigini dile getirdi.

Kongrede, EFIS'in 390, kendilerinin de yaklasik 50 genç bilim insanina burs verdiklerini aktaran Oral, oturumlarda ise Kovid-19 salgininin yani sira kanser immünolojisi, sinir sistemiyle ilgili immün hastaliklar ve bunlarin mekanizmalari, romatizma gibi otoimmün hastaliklar ile bunlarin tedavilerine yönelik yaklasimlar ve organ naklinin ele alindigini kaydetti.

Son yillarda immünoloji ve enfeksiyon derneklerinin asi karsitligina yönelik mücadele verdigine de deginen Oral, "Sosyal medyada oldukça bilgi kirliligi var. Birçok kisi artik bilip bilmeden buralara ulasabiliyor ve yorum yapabiliyorlar. Herkesi asi olmaya, asilarini tamamlamaya davet ediyoruz. Türk asisi olmak isteyenler oluyor, çok dogal. Ama belirli bir süreç geçmesi gerekiyor Türk asilarinin kullanilabilmesi için daha faz çalismalari tamamlanmadi. O nedenle mevcut asilari mümkün oldukça hizli sekilde olmalari gerektigini düsünüyoruz. Sosyal mesafe, kapali alanlarda maske kullanimi gibi önlemleri de almalari gerekiyor." diye konustu.

- "Kongrenin, bu alanda çalisan gençlere isik tuttuguna inaniyorum"

ECI 2021 Baskani Prof. Dr. Günnur Deniz de kongre sürecinde bagisiklik bilimi alanindaki tüm gelismeleri paylastiklarini anlatti.

Immünolojinin Türkiye'de duyurulmasinin önemine isaret eden Deniz, Kovid-19 salgininin bunu sagladigini, bagisiklik sisteminin ne kadar önemli oldugunun ve asinin ehemmiyetinin herkesçe anlasildigini ifade etti.

Prof. Dr. Deniz, Avrupa Immünoloji Kongresi'nin Türkiye'de düzenlenmesinin önemini vurgulayarak, "Kongrenin ses getirmesinin, Türkiye'nin çalismalarina, arastirmalarina, bu alanda çalisan gençlere isik tuttuguna inaniyorum. Bu alandaki çalismalar devam edecek. Bizlerden de çok güzel arastirmalar, çalismalar, bilgi paylasimlari çikacagini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

ECI 2021 Bilimsel Komitesi Baskani Prof. Dr. Ihsan Gürsel de kongrede, dünyanin önemli denetçilerinden hastaligin yönetilmesi ile bu hastaliktan korunmaya yönelik çalismalarda öne çikan isimlere kadar birçok kisiyle asi konusunu enine boyuna konusma firsati bulduklarini belirterek, bunun hem Avrupa hem Türkiye için büyük bir kazanim oldugunu ifade etti.

Kaynak: AA