Tunus Cumhurbaskani Said Açiklamasi 'Insan Haklari, Haklarin Ve Özgürlüklerin Ihlaline Yer Yok'

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, yakin geçmisteki siyasi cinayetlerin aydinlatilmasi çagrisiyla düzenlenen gösterilere polisin sert müdahalesi üzerine "haklarin ve özgürlüklerin ihlaline yer olmadigini" ve "kanunun herkese esit biçimde uygulanacagini" söyledi.

Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, Said, Tunus Barosu, Tunus Insan Haklari Dernegi gibi sivil toplum kurulusu örgütlerinin liderlerini, baskent Tunus'taki Kartaca Sarayi'nda kabul etti.

Görüsmede, ülkenin yakin tarihindeki siyasi cinayetlerin aydinlatilmasi talebiyle çarsamba günü baskentte düzenlenen protestolar da gündeme geldi.

Polisin göstericilere sert müdahalesine deginen Said, "Tunus'ta halkin iradesinden çikan disinda bir karar olmayacak. Tunus tüm Tunuslularindir. Tüm Tunus vatandaslarinin is, hürriyet ve milli onur hakki var." dedi.

Tunus Cumhurbaskani, "kanunun herkese esit uygulanacagini" belirterek, "Insan haklari, haklarin ve özgürlüklerin ihlaline yer yok. Bunu asla kabul etmeyiz. Eger ihlaller varsa bunda bakilacak yer hukuktur. Ancak, provokasyon yapmak isteyenler varsa, provoke olmayacagiz, kanunla yanit verecegiz." diye konustu.

- Tunus'ta ne olmustu?

Arap Bahari'nin dogum yeri Tunus'ta, belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikmisti.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken, Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazi kesimler de süreci "anayasal bir darbe girisimi" diye nitelemisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil, olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "süresiz" uzatildigini bildirmisti.

Kaynak: AA