Sanliurfa'da Üretilen 17 Milyon Yavru Balik, 16 Kentteki Su Kaynaklarina Birakilacak

Sanliurfa'da üretilen 17 milyon yavru balik, su kaynaklarina birakilmalari için 16 kente gönderildi.

Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Nuri Yilmaz, Bozova ilçesindeki Il Tarim ve Orman Müdürlügü Su Ürünleri Tesisi'nde düzenlenen törendeki konusmasinda, dünyada yaklasik 190 milyon ton balik üretiminin gerçeklestigini, bunun yüzde 42'sinin yetistiricilikten geri kalaninin da avciliktan saglandigini belirtti. Türkiye'de üretilen baliklarin yarisinin yetistiricilikten elde edildigini aktaran Yilmaz, söyle devam etti:

"2020 yilinda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 830 bin ton balik üretimiyle bir rekora kostuk. Türkiye'de göl, gölet, baraj ve denizlerde bu sene 420 bin ton üretim gerçeklestirdik. Bu üretimin büyük bir kismini ülke içerisinde tüketirken önemli bir kismini da Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Geçen yil 210 bin ton ihracat gerçeklestirilerek ülke ekonomisine katki sagladik. 2020 itibariyla 73 ilimizde 900 su kaynaginda baliklandirma hedefledik. Bunun önemli bir kismina basladik ve bir kismina ise bugün Sanliurfa'da basladik. Su kaynaklari sonsuz kaynaklar olmadiklari için buralarin korunmasi, bizim için önem arz ediyor. Buralara biraktigimiz balik yavrulari, 7-8 ay, 1 yil sonra sofralarimiza ürün olarak dönecektir. Bu nedenle bu alanlarda avcilik yapacaklarin yer, zaman ve boy ölçülerine dikkat etmelerini istiyoruz."

Vali Yardimcisi Metin Esen ise Sanliurfa'nin tarim ürünlerinin yaninda artik su ürünleriyle de adindan söz ettirecegini söyledi. Törenin düzenlendigi tesisin Türkiye'nin en büyük yavru balik üretim tesisi oldugunu belirten Esen, "Su ürünleri alaninda da ülkemiz için önemli bir tesisle ülke ekonomisine katki sunmaya devam edecegiz. 16 ilin su kaynaklarina balik üreterek göndermenin mutlulugunu yasiyoruz." dedi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Çakmakli da göl ve göletlerin baliklandirilmasinin yöre halki için önemli oldugunu ifade etti. Yöre halkinin bu baliklari avlayarak geçim kaynagina dönüstürdügünü anlatan Çakmakli, "Yeni devraldigimiz tesiste yüzde 70'in üzerinde yavru sazan baligi üretimi gerçeklestirdik. Insallah önümüzdeki sezonlarda üretim kapasitemizi daha yukarilara tasiyarak, daha fazla üretim saglayarak bugün baliklarin ulastirilacagi 16 il sayisini daha fazla ile çikarmak istiyoruz." diye konustu.

Konusmalarin ardindan tesislerdeki havuzlarda bulunan sazan çesidi yavru baliklar, araçlardaki depolara konularak, Sanliurfa, Kayseri, Sirnak, Siirt, Diyarbakir, Gaziantep, Mardin, Adiyaman, Batman, Sivas, Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kirsehir, Yozgat ve Kahramanmaras'taki su kaynaklarina birakilmalari için gönderildi.

Sanliurfa'daki su kaynaklarina gönderilen yavru baliklarinin bir kismi, protokol üyelerinin katilimiyla Atatürk Baraji Gölü'ne birakildi. Bir süre kiyida yüzen yavru baliklar, daha sonra gözden kayboldu.

Kaynak: AA