Lübnan'daki Akaryakit Krizi, Benzin Kuyrugunda Kilinan Cuma Namaziyla Protesto Edildi

Lübnanlilar aylardan beri çözülemeyen akaryakit krizini protesto etmek için cuma namazini benzin kuyrugunda kildi.

Lübnanli Imam Hatip Seyh Ali Hüseyin, ekonomik darbogazin hayat kosullarini zorlastirmasinin yaninda aylardir devam eden akaryakit krizi nedeniyle vatandasin saatlerce bekletildigi yakit istasyonunda cuma namazi kildirarak, yöneticilere tepkilerini dillendirdi.

Baskent Beyrut'un güneyindeki El-Ciyye bölgesinde yer alan bir akaryakit istasyonu önünde bekleyen sürücülerle cuma namazini kildiran Seyh Hüseyin, yakit yoklugunda insanlarin benzin kuyruklarinda yasadigi çileye dikkati çekti.

Lübnanlilarin yasadiklari zorluklari dünyaya duyurmak istediklerini söyleyen Seyh Hüseyin, yönetimi paylasan siyasi güçlerin halki açlik ve yokluga sürükledigini, yöneticilerin ülkeyi "karaborsa ve çeteler cumhuriyetine çevirdigini" savundu.

Seyh Hüseyin, bugün akaryakit kuyrugunda kildiklari cuma namazini gelecek haftalarda eczanelerin ve firinlarin önünde kilabileceklerine isaret etti.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti, Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacagini ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Merkez Bankasinin, akaryakita yönelik devlet destegini kaldirma kararindan sonra hükümet, 21 Agustos'ta yoksul aileler için "yardim karnesi" saglanincaya kadar yakittaki sübvansiyonu azaltarak sürdürecegini duyurmustu.

Basbakan Hassan Diyab, yaptigi açiklamada, Merkez Bankasinin sübvansiyonu kaldirma kararindan önce 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sunulan akaryakitin 8 bin liradan vatandasin hizmetine sunulacagini, 8 bin liranin üzerindeki farkin ise devlet tarafindan üstlenilecegini kaydetmisti.

Ülke genelindeki uzun benzin kuyruklarinda zaman zaman gerilim yükseliyor ve silahli kavgalara dönüsen olaylar da yasaniyor.

Kaynak: AA